Mihail Saakașvili: Kremlinul lucrează la proiectul 'Basarabia'

  • 23 Iunie 2015 17:52
Mihail Saakașvili: Kremlinul lucrează la proiectul 'Basarabia'

Federația Rusă lucrează în prezent la proiectul 'Basarabia', pe care intenționează să-l pună în aplicare în regiunea Odesa.

Declarația a fost făcută luni seara, în cadrul emisiunii 'Svoboda slova' de pe postul de televiziune ICTV, de către fostul președinte georgian Mihail Saakașvili, actual guvernator al regiunii Odesa din Ucraina, informează mass-media ruse, ucrainene și de la Chișinău.

Potrivit lui Saakașvili, locuitorii de pe teritoriul cunoscut ca fiind sudul Basarabiei 'urmăresc doar posturi de televiziune ruse, ceea ce contribuie la realizarea planurilor Kremlinului'.

'Mi-e rușine să spun acest lucru, însă până nu demult la Basarabia ucraineană s-a gândit mai mult Vladimir Putin decât propriul nostru guvern (ucrainean). Ei au (liderii de la Kremlin) un proiect numit Basarabia. Se pregătesc pentru a face ceva acolo', a atenționat Saakașvili, citat de Podrobnosti.ua.

Actualul guvernator al regiunii Odesa a evidențiat importanța acestui teritoriu, precizând că acesta este un 'drum strategic din Ucraina în România, adică în Uniunea Europeană'.

În opinia lui Saakașvili, 'locuitorii Basarabiei văd Ucraina doar într-o lumină proastă'. Potrivit acestuia, populația este sub influența televiziunilor ruse și toți cei care pledează pentru prosperitatea Ucrainei sunt 'dușmani, maniaci, fasciști'. 'Bătrânele locale erau tare uimite să vadă că nu am coadă și coarne - se uită mult la televiziunile rusești', a spus Saakașvili, citat de NEWSru.ua

'Această atitudine față de autoritățile ucrainene este de înțeles, deoarece ele sunt asociate cu luarea de mită, drumuri proaste și taxe ridicate. Acolo există nu numai pericol de explozie socială, este un real pericol de moarte pentru Ucraina. O lovitură în spate. Sunt sigur că vom putea să neutralizăm pericolul, dar trebuie să schimbăm atitudinea', a mai spus Saakașvili.

Recent, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a arestat câteva zeci de persoane implicate în organizarea așa-zisei 'Republici Populare Basarabene' pe teritoriul regiunii Odesa. Noua formațiune teritorială, concepută după tipicul 'republicilor populare' din Donețk și Lugansk, ar fi inclus în perspectivă și zonele populate compact de minoritățile bulgară și găgăuză din Republica Moldova, amintește cotidianul Timpul, de la Chișinău.

La 17 iunie, SBU a anunțat pe site-ul sau că a blocat răspândirea în Odesa a mișcării separatiste 'Consiliul Poporului Basarabiei', o mișcare politică inspirată de serviciile secrete din Rusia. Agenții au găsit la domiciliile inițiatorilor mișcării textul 'Constituției Republicii Populare Basarabia', 'Manifestul Poporului din Basarabia', mai mult de 500 de exemplare ale ziarului separatist 'Novorossia' și alte materiale de propagandă. Unul dintre reținuți - cetățean ucrainean născut în 1953 - urmă să devină lider al noii 'republici', iar apoi să dispară fără urmă.

Regiunea izolată a Basarabiei ucrainene, cunoscută și sub numele de Bugeac, se învecinează la vest și nord cu Republica Moldova, inclusiv cu regiunea separatistă transnistreană, în sud cu România, iar în est și sud-est cu Marea Neagră, fiind legată de Ucraina numai de o mică fâșie de pământ cu două șosele.

În regiunea Odesa, sudul Basarabiei, locuiesc 150.000 de etnici bulgari și 50.000 de găgăuzi. Potrivit independent.md, majoritatea acestor etnici, supuși în timp unei agresive politici de rusificare, reprezintă nucleul dur al populației proruse din această regiune a Ucrainei.

Istoria postbelică a Bugeacului a însemnat colectivizare, industrializare, rusificare. În perioada terorii staliniste a continuat deportarea populației românești, pentru cei mai mulți drumul fiind unul fără întoarcere. Potrivit recensământului populației din 2001, în sudul Basarabiei locuiesc în jur de 146.000 de români, diferențiați în textul documentului drept 'moldoveni' și 'români'. Însă, o comparație cu ultimul recensământ sovietic, cel din 1989, arată că tot mai mulți dintre ei se declară 'români'.

Mihail Saakașvili a devenit guvernator al regiunii Odesa după ce, anterior, a făcut parte din echipa de consilieri a președintelui ucrainean Petro Poroșenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău