Mihail Gorbaciov | Tensiunile dintre Rusia și Occident și politicile privind armele reprezintă un „pericol uriaș”

  • 04 Noiembrie 2019 16:33
Mihail Gorbaciov | Tensiunile dintre Rusia și Occident și politicile privind armele reprezintă un „pericol uriaș”

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a atras atenția, într-un interviu pentru BBC transmis luni, că tensiunile dintre Rusia și Occident și posibilitatea ca cele două părți să renunțe la tratatele privind armele nucleare reprezintă un "pericol uriaș", potrivit DPA, citat de Agerpres.

Gorbaciov, ultimul lider al fostei Uniuni Sovietice, a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 1990 pentru "rolul său conducător în procesul de pace" care a dus la căderea Zidului Berlinului și "a adus Războiul Rece la un sfârșit pașnic".

"Atât timp cât există arme de distrugere în masă, în special arme nucleare, pericolul este uriaș", a spus Gorbaciov, răspunzând unei întrebări dacă recentele tensiuni ar putea duce la o confruntare.

"Toate statele - absolut toate statele - trebuie să declare că armele nucleare trebuie distruse. Asta pentru a ne salva pe noi și planeta", a declarat el.

Deși mulți analiști susțin că Războiul Rece s-a încheiat după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, Gorbaciov a spus că atmosfera dintre Rusia și Occident rămâne "rece, dar e tot război".

"Uitați-vă la ce se întâmplă. În diferite locuri se întâmplă încăierări, schimburi de focuri de armă. Avioane și nave sunt trimise peste tot. Nu este genul de situație pe care să ne-o dorim", a afirmat el.

Gorbaciov a declarat că principiul său în timpul mișcării din Germania de Est care a dus la căderea Zidului Berlinului a fost că "nu trebuie să existe vărsare de sânge".

"Nu puteam permite să se întâmple așa ceva în legătură cu o chestiune de o așa magnitudine pentru Germania, pentru noi, pentru Europa, pentru întreaga lume. Prin urmare, am anunțat că nu ne vom amesteca", a spus fostul lider sovietic.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău