Mihail Gofman: Schema de fraudare a sistemului bancar, pusă la cale de servicii din afara țării

  • 28 Iunie 2016 10:07
Mihail Gofman: Schema de fraudare a sistemului bancar, pusă la cale de servicii din afara țării

Schema de fraudare a sistemului bancar moldovenesc a fost pusă la cale de servicii din afara țării, inclusiv din Federația Rusă, pentru a prelua controlul asupra rezervelor valutare ale Republicii Moldova, iar politicienii autohtoni aflați la guvernare au fost implicați în această schemă, a declarat fostul șef-adjunct al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor din cadrul…

Schema de fraudare a sistemului bancar moldovenesc a fost pusă la cale de servicii din afara țării, inclusiv din Federația Rusă, pentru a prelua controlul asupra rezervelor valutare ale Republicii Moldova, iar politicienii autohtoni aflați la guvernare au fost implicați în această schemă, a declarat fostul șef-adjunct al Serviciului prevenirea și combaterea spălării banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție, Mihail Gofman, la „TV 7”, transmite IPN.

Fostul angajat al CNA susține că principalii subiecți implicați în furtul miliardului sunt Vlad Filat, Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, dar niciunul din aceștia nu este coordonatorul schemei. „Pentru BEM s-a dat lupta între mai multe grupuri. Grupul Filat-Shor a câștigat, dar era și Platon-Plahotniuc. Coordonatorul este o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, nu este persoană publică. Am încercat să opresc furtul miliardului încă în 2013, însă a fost cineva la mine și mi-a spus „ce faci?”. Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul furtului miliardului. Căci eu nu am stat degeaba după ce am fost concediat, am adunat informații, am comunicat cu multe persoane din afara țării. Aveți un pic răbdare, va veni timpul și veți cunoaște numele coordonatorului”, a spus Gofman.

Mihail Gofman susține că a fost întocmită pe criterii politice lista persoanelor care urmează a fi arestate pentru fraudarea sistemului banca, iar următorul din această listă este Iurie Leancă. „Lista este foarte lungă, mulți vor fi trași la răspundere. După Leancă vor urma funcționari publici de la diferite ministere și alte structuri”.

Mihail Gofman spune că a fost amenințat în repetate rânduri și că a fost concediat din CNA după ce a descoperit schema de fraudare a sistemului bancar: „Ei nu s-au așteptat că vom descoperi totul așa de repede. Am fost intimidați și eu, și chiar conducerea CNA. Am fost oprit în stradă și amenințat. Este vorba despre persoane din anturajul celor de la guvernare”, a spus el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău