Mihail Ciocanu: Anual în R. Moldova avem în jur de 8 mii de accidente vasculare cerebrale acute și în jur de 2 mii de accidente tranzitorii
-
15 Februarie 2023 13:02
În Rep. Moldova anual sunt înregistrate aproximativ opt mii de cazuri de AVC acute. Mortalitatea este foarte mare la aceste categorii de pacienți și poate ajunge la 40 la sută, iar ceilalți rămân cu sechele pe viață. Rep. Moldova nu este încă pregătită să ofere ajutor persoanelor care au făcut un accident vascular cerebral, a declarat directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, în cadrul emisiunii „Sănătos Informațional” de la Radio Chișinău.
Statisticile arată o înrăutățire continuă a situației. Așa numitul ictus este una dintre cauzele principale de dizabilitate, iar o treime din bolnavii cu AVC sunt de vârsta aptă de muncă.
Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihail Ciocanu, a declarat într-un interviu pentru Radio Chișinău că 25% din decesele cauzate de accidentele vasculare ar putea fi evitate dacă R. Moldova ar dispune de mai multe spitale specializate regionale :
„În prezent în Rep. Moldova anual avem în jur de 40 de mii de decese, iar decesele evitabile în Rep. Moldova ar constitui aproximativ 25%. Ceea ce înseamnă că în jur de zece mii de oameni ar putea fi salvați dacă Instituțiile medicale în special cele spitalicești ar avea tehnologii și personal medical corespunzător pentru acordarea asistenței medicale a acestor categorii de pacienți. Dacă noi vom restructura serviciul spitalicesc în așa fel ca accesibilitatea fizică și geografică să poată fi îmbunătățită atunci vom avea un număr de decese evitabile cu mult mai mic. Anual noi avem în jur de 8 mii de accidente vasculare cerebrale acute și în jur de 2 mii de accidente tranzitorii”, a declarat Mihail Ciocanu.
Pentru a fi salvat, pacientul care suferă un accident vascular cerebral acut trebuie să fie transferat imediat către o instituție medicală care are un centru de AVC primar, însă, în Rep. Moldova nu toate spitalele dispun de acest serviciu vital:
„Acum în Rep. Moldova avem doar două spitale care fac această procedură - Institutul de Medicină urgentă și Institutul de Neurologie și Neurochirurgie. Mai există un spital în Găgăuzia și în Comrat, însă cu părere de rău nici într-un alt spital nu realizăm pe scară largă această procedură. Din păcate, astăzi un pacient de la Dondușeni de exemplu, nu are nicio șansă să beneficieze de un tratament calitativ în conformitate cu prescripțiile pe care le avem în protocolul european și protocolul național de tratament, în unele cazuri se reușește ca acest pacient să fie transferat direct din Dondușeni într-un spital din Chișinău, însă acest lucru se întâmplă foarte rar”, a precizat Mihail Ciocanu.
Planul de dezvoltare al Guvernului pentru anii 2023-2025 conține obiective ambițioase la categoria „Sănătate”. Guvernul s-a angajat să creeze în următorii trei ani 12 centre de AVC primare și a unui centru multidisciplinar. Pentru toate acestea ar fi nevoie în jur de o sută de milioane de lei.