Mihail Bagas, despre plecarea de la Autosalubritate și problemele din domeniu
-
11 Februarie 2020 15:05
Activistul civic Mihail Bagas precizează că a demisionat din funcția de vicedirector al întreprinderii municipale Regia Autosalubritate din cauza presiunilor care s-au făcut asupra sa. Motivul acestor presiuni ar fi că a vorbit deschis despre ce crede despre unii politicienii și despre politicile de gestionare a deșeurilor în municipiu. Activistul susține că în spatele plecării sale stau persoane care vor să distrugă întreprinderea și care au fost deranjate de activitatea sa.
Într-o conferință de presă la IPN, Mihail Bagas a ținut să precizeze că Regia Autosalubritate este la autogestiune, nu este finanțată din bugetul municipal. În aceste condiții, activează la fel ca un agent economic, doar că este fondată de CMC și nu își poate elabora propriile politici, nu decide independent asupra tarifelor aplicate la serviciile pe care le prestează. Potrivit lui Mihail Bagas, întreprinderea nu este competitivă inclusiv pentru că privații care prestează servicii similare o fac la tarife mai mici. Suma datoriilor față de Autosalubritate se ridică la 24 de milioane de lei, dintre care 12 milioane sunt datorii curente.
Autosalubritate prestează servicii în capitală și în șase localități suburbane. La data de 31 decembrie 2019, întreprinderea avea peste 23 de mii de contracte de prestări servicii, dintre care peste 15 mii erau încheiate cu persoane fizice. Din circa 110 mii de antreprenori din municipiul Chișinău, doar aproape 8 mii au încheiate contracte cu Autosalubritate. Și dacă în unele cazuri agenții economici apelează la serviciile unor companii private specializate în evacuarea gunoiului, în altele se fac responsabili de gunoiștile neautorizate care apar, menționează fostul vicedirector.
Mihail Bagas spune că, în scurta perioadă de aflare în funcție, a efectuat numeroase vizite în teritoriu, constatând că o cantitate mare din gunoiul evacuat de privați a ajuns pe poligonul din localitatea Boșcana, raionul Criuleni. „Din informațiile întreprinderii și din informațiile municipalității, inclusiv a conducerii, singurul poligon autorizat conform standardelor este cel de la Țânțăreni, însă am constatat întâmplător că există o autorizație care aparține gunoiștii din Boșcana și aceasta în timp ce toți în municipiu luptă și achită milioane Țânțăreni-ului. Și în autorizație e indicat faptul că acest poligon deservește Chișinăul și mai multe suburbii”, a spus activistul, precizând că o altă companie a obținut autorizație de a evacua gunoiul la Boșcana.
Fostul vicedirector acuză că lipsesc temeiurile juridice care ar permite sancționarea sau obligarea agenților economici să încheie contracte pentru colectarea și evacuarea deșeurilor în urma activității pe care o desfășoară. La fel, spune el, nu sunt actuale formulele de calculare a tarifelor aplicate pentru volumele de deșeuri produse de agenții economici, acestea fiind stabilite acum mai bine de 30 de ani.