Mihai Șleahtițchi le răspunde procurorilor

  • 19 Decembrie 2012 15:16
Mihai Șleahtițchi le răspunde procurorilor

Autobuzele școlare achiziționate de Ministerul Educației au fost cumpărate la preț dublu față de cel real, potrivit Procuraturii Gnerale.

Procurorii au inițiat o anchetă penală în acest caz. Ministerul Educației nu a comentat deocamdată aceste acuzații. 

Procurorii au stabilit că în cadrul licitațiilor organizate de Ministerul Educației, au fost respinse oferte cu prețuri de două ori mai mici decât cele care au fost acceptate. Ulterior, oferta agentului economic respins, a fost acceptată, cu toate că prețul unui autobuz era deja mai mare.

 În același timp, într-o scrisoare a Ministerului în care solicita organelor vamale să scutească de TVA, accize și taxele vamale, un număr de 35 de autobuze era specificat că prețul de import al acestora variază între 38  și 42 de mii de dolari SUA, în funcție de capacitate, pe când autoritățile au achitat pentru ele între 72 și 77 de mii de dolari. Potrivit procurorului Gheorghe Ciobanu, șapte dintre cele 109 autobuze au fost achiziționate fără licitație, de asemenea la prețuri exagerate.

Prejudiciul cauzat nu a fost deocmadată estimat și nu a fost audiată nicio persoană. Potrivit procurorilor, urmează să fie audiat și fostul ministru al Educației, Mihai Șleahtițchi. Acesta a declarat pentru Radio Chișinău, că autobuzele au fost achiziționate cu aprobarea Agenției pentru Achiziții Publice, fiind respectată legislația în vigoare.

Ministerul Educației nu a comentat deocamdată acest caz, urmând să vină cu o replică pe parcursul acestei zile.

Autobuzele au fost cumpărate din bani publici și cu sprijinul financiar al Proiectului “Educație de calitate în mediul rural din Republica Moldova”. Cauza penală va fi  remisă Procuraturii Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău