Mihai Popșoi: Un stat cum este Republica Moldova nu poate rămâne în bătaia vântului și trebuie să găsim alte soluții de securitate

  • 10 Aprilie 2023 12:59
Mihai Popșoi: Un stat cum este Republica Moldova nu poate rămâne în bătaia vântului și trebuie să găsim alte soluții de securitate

Aderarea la NATO ar fi unica soluție de asigurare a securității naționale a Republicii Moldova. Declarația aparține vicepreședintelui Parlamentului Mihai Popșoi și a fost făcută în cadrul emisiunii „NEconfidențial” de la Radio Chișinău. Chiar și așa, deputatul spune că până acolo este mult de lucru, întrucât acest proces nu poate fi inițiat fără un suport democratic masiv. În context, Mihai Popșoi a declarat că principale riscuri la adresa securității Republicii Moldova, așa cum au fost în ultimii 30 de ani, vin din Est, adică din Federația Rusă, transmite Radio Chișinău.

Este o iluzie să crezi că neutralitatea ne poate garanta securitatea, a sugerat vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, precizând că Republica Moldova încă mai trăiește parțial într-un câmp propagandistic creat de Kremlin. Potrivit deputatului, neutralitatea nu a oprit niciodată agresorul.

„De aceea, trebuie să regândim arhitectura de securitate și să revedem modalitățile de asigurare a securității Republicii Moldova, iar pentru asta trebuie să spargem acel zid de propagandă, construit în mințile cetățenilor noștri timp de 30 de ani de propaganda rusească, așa încât să convingem cât mai mulți cetățeni că în cadrul actualului sistem de securitate, un stat cum este Republica Moldova, nu poate rămâne în bătaia vântului, și trebuie să găsim alte soluții”, a spus Mihai Popșoi.

Aderarea la NATO ar fi unica soluție de asigurare a securității naționale a Republicii Moldova, a precizat Mihai Popșoi. 

„Dar până acolo este mult de lucru, în sensul creșterii suportului politic pentru acest deziderat, aceasta opțiune strategică în rândul cetățenilor noștri. Ori, nu putem începe asemenea demersuri fără un suport democratic robust în acest sens”, a declartat deputatul.

 În context, Mihai Popșoi a declarat că principale riscuri la adresa securității Republicii Moldova, așa cum au fost în ultimii 30 de ani, vin din Est, adică din Federația Rusă. Acest lucru, a subliniat deputatul, îl demonstrează chiar războiul din Ucraina, amenințările Kremlinului fiind resimțite și de cetățenii țării noastre, în contextul survolării spațiului aerian al Republicii Moldova a rachetelor de croazieră rusești.

În acest sens, autoritățile sunt într-un proces de fortificare a tot ce înseamnă securitatea națională, a mai precizat vicepreședintele Parlamentului.

Interviul integral cu vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi poate fi audiat marți, 11 aprilie, începând cu ora 10:00, inclusiv pe pagina de Facebook a Radio Chișinău.

În cadrul ediției vor fi abordate, pe lângă securitate, și alte subiecte de actualitate, precum reforma justiției, procesul de integrare europeană, reîntoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului etc.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
18,85
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:2,06 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău