Mihai Popșoi: „Sprijinul mobilizat prin intermediul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova este crucial în completarea asistenței direcționate pentru integrarea în UE”

  • 17 Septembrie 10:55
Mihai Popșoi: „Sprijinul mobilizat prin intermediul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova este crucial în completarea asistenței direcționate pentru integrarea în UE”

Sprijinul mobilizat prin intermediul Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova este crucial în completarea asistenței direcționate pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Asta a declarat ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi, la deschiderea celei de-a 5-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, transmite Radio Chișinău.

„Cea de-a cincea Conferință Ministerială, găzduită de mine alături de șefii diplomației Franței, Germaniei și României - Stéphane Séjourné, Annalena Baerbock și Luminița Odobescu - marchează un pas important în angajamentul nostru comun față de viitorul Republicii Moldova și este încurajator să vedem o astfel de reuniune a partenerilor și prietenilor devotați. Prezența Miniștrilor Afacerilor Externe din Polonia, Radoslaw Sikorski, Lituania, Gabrielius Landsbergies, Țările de Jos, Caspar Veldcamp, demonstrează relațiile noastre extraordinare”, a declarat Mihai Popșoi. 

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că datorită contribuțiilor partenerilor externi a reușit să treacă peste mai multe crize. 

„Datorită contribuțiilor partenerilor noștri la Fondul de Reducere a Vulnerabilității Energetice, am reușit să oferim compensații la facturile de energie pentru cetățenii noștri. De asemenea, am extins asistența acordată ucrainenilor care fug din calea războiului, am gestionat eficient securitatea la frontierele noastre și ne-am consolidat capacitatea de a face față provocărilor hibride. În același timp, am avansat agenda de creștere a rezilienței sociale și economice”, a meționat ministrul afacerilor externe, Mihai Popșoi. 

Totodată, Mihai Popșoi a subliniat că sprijinul mobilizat prin intermediul acestei platforme este crucial în completarea asistenței direcționate pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

„Obiectivul nostru principal în prezent este de a transforma abordarea noastră dintr-un sprijin ad-hoc și de urgență într-un parteneriat pe termen lung care să ghideze Republica Moldova pe calea sa către aderarea la UE și să promoveze dezvoltarea durabilă și rezilientă prin reformele necesare”, a mai spus Mihai Popșoi. 

Ministrul afacerilor externe a ținut să mulțumească partenerilor pentru sprijinul constant acordat Republicii Moldova. 

„Sunt profund recunoscător pentru devotamentul și sprijinul constant de care ați dat dovadă. Dialogul și cooperarea care vor avea loc astăzi sunt de importanță deosebită pentru misiunea noastră comună și sunt convins că, împreună, vom continua să construim un viitor rezilient, prosper și european pentru Republica Moldova”, a menționat Mihai Popșoi. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău