Mihai Popșoi, la Washington: „Rep. Moldova dorește să fie la masa negocierilor ca membru al Uniunii Europene și NATO pentru a nu ajunge în meniu”

  • 12 Iulie 13:30
Mihai Popșoi, la Washington: „Rep. Moldova dorește să fie la masa negocierilor ca membru al Uniunii Europene și NATO pentru a nu ajunge în meniu”

„Rep. Moldova dorește să fie la masa negocierilor ca membru al Uniunii Europene și NATO pentru a nu ajunge în meniu”, a declarat vicepremierul Mihai Popșoi, în cadrul unui panel de discuții organizat în marja Summitului Alianței de la Washington. Oficialul a efectuat o vizită în Statele Unite, unde a participat la Summitul NATO care a marcat cea de-a 75-a aniversare de la crearea Alianței, transmite Radio Chișinău.

Ministrul de externe Mihai Popșoi a pledat în comunicarea sa pentru continuarea și intensificarea sprijinului acordat Ucrainei în vederea asigurării securității Rep. Moldova. Șeful diplomației de la Chișinău a condamnat atacurile brutale ale armatei ruse asupra civililor și a spitalului de copii din Kiev. Mihai Popșoi s-a referit la șantajul manifestat de Moscova în relația cu Rep. Moldova și la alte provocări cu care Chișinăul s-a confruntat, ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei și pe care a reușit să le depășească inclusiv cu sprijinul partenerilor internaționali.

”Provocările continuă să fie severe, însă grație sprijinului prietenilor și comunității internaționale dar și cetățenilor noștri suntem astăzi mult mai puternici și rezilienți față de acum trei ani. Cea mai mare realizare este în sectorul energetic. Acum trei ani părea imposibilă tăierea cordonului ombilical ce ne-a legat timp de 30 de ani de Gazprom. Acum Rep. Moldova nu mai este dependentă de gazul rusesc. Uneori este mai ieftin să cumpărăm gaz lichefiat american decât din Rusia în baza contractului pe care ni l-au impus”, a spus Mihai Popșoi.

Întrebat de către un jurnalist american despre perspectivele aderării Rep. Moldova la NATO, Mihai Popșoi a menționat că integrarea europeană este o prioritate în  prezent. Oficialul s-a referit totodată la propaganda agresivă a Kremlinului, timp de trei decenii, care a distorsionat imaginea NATO în rândul unor cetățeni din Rep. Moldova.

”Dacă mă întrebați pe mine personal, nu cred că ai nevoie de un doctorat în studii de securitate pentru a ști că NATO este garantul suprem de securitate nu doar în regiunea noastră, dar oriunde în lume. Dat fiind circumstanțele specifice ale țării noastre cred că în cadrul unui proces democratic trebuie să convingem suficient cetățenii noștri că NATO este soluția reală.  Între timp suntem angajați ferm în procesul de integrare europeană, care include și o componentă de securitate.  Astfel, aderarea la UE este prioritatea noastră, dar și cooperarea cu NATO este foarte importantă. Sunt total de acord că este bine să fie toată lumea la aceeași masă. E bine să fii la masă, altfel, ești în meniu și noi nu vrem să fim în meniu”, a precizat Mihai Popșoi.

Mihai Popșoi a luat parte, în calitate de vorbitor, la panelul „Parteneriatele NATO” din cadrul Forumului public al Summitului Alianței Nord-Atlantice desfășurat la Washington.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
21,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:88 %
Vint:5,66 m/s
Mon
22
Tue
21
Wed
22
Thu
24
Fri
26
Arhivă Radio Chișinău