Mihai Popșoi explică insistența Ucrainei în privința MIG-urilor: Pe alocuri, sunt și reacții emotive și asta e de înțeles în situația în care se află prietenii noștri de la Kiev

  • 07 Mai 2022 09:10
Mihai Popșoi explică insistența Ucrainei în privința MIG-urilor: Pe alocuri, sunt și reacții emotive și asta e de înțeles în situația în care se află prietenii noștri de la Kiev

Vicepreședintele Parlamentului spune că Republica Moldova nu poate oferi Ucrainei cele 6 MIG-uri de pe Aeroportul de la Mărculești, întrucât statutul de neutralitate, prevăzut în Constituție, interzice acest lucru. Mihai Popșoi explică insistența părții ucrainene de a obține MIG-urile prin faptul că Kievul are nevoie de piese pentru acest tip de aparat de zbor. Vicepreședintele Legislativului spune că Republica Moldova examinează posibilitatea trimiterii unei echipe de geniști în Ucraina, însă nu poate fi vorba despre tehnică militară, notează IPN.

În timpul întrevederii dintre președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu și președintele Radei Supreme de la Kiev, Ruslan Stefanciuk, partea ucraineană a cerut repetat cele 6 MIG-uri 29, care staționează pe Aeroportul de la Mărculești. Nu este pentru prima oară când Ucraina vine cu această solicitare.

„E de înțeles această insistență. Pe alocuri, sunt și reacții emotive și asta e de înțeles în situația în care se află prietenii noștri de la Kiev. Dar noi am spus clar că Republica Moldova nu-și permite să fie atrasă în acest conflict. Acele MIG-uri nici nu mai pot fi numite aparate de zbor, pentru că nu pot zbura, sunt un morman de fier vechi. Probabil, Ucraina are nevoie de piese din acele aparate, dar atât timp cât există disponibilitatea multor parteneri să le ofere aparate de zbor funcționale, chiar mai bune decât cele în care cresc copacii la Mărculești, raționamentul cost-beneficiu nu are niciun sens”, a spus Mihai Popșoi în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Vicepreședintele Parlamentului spune că autoritățile de la Chișinău i-au explicat Kievului că Republica Moldova nu poate livra tehnică militară, însă poate detașa în Ucraina o echipă de geniști.

„Putem ajuta, inclusiv, prin acea ofertă de geniști care să poată participa la deminarea teritoriilor ucrainene. Explorăm și alte posibilități de a ajuta, dar în câmpul legal, constituțional. Avem statutul neutralității prevăzut în Constituție, avem decizia Curții Constituționale care explică, detaliază acest statut. Republica Moldova nu poate servi drept sursă sau tranzit pentru arme letale, muniții. Având această constrângere, folosim orice alt mijloc de a ajuta prietenii noștri ucraineni, cu excepția părții militare”, a mai spus vicepreședintele Parlamentului.

Cele 6 avioane militare de tip MIG-29 staționează pe Aeroportul de la Mărculești și se află în posesia Agenției Proprietăți Publice. Potrivit reprezentanților APP, aparatele de zbor sunt depășite tehnic, fiind în incapacitatea de a se ridica de la sol.Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,09 m/s
Fri
21
Sat
22
Sun
22
Mon
17
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău