Mihai Popșoi, despre Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „La Chișinău sunt așteptate peste 65 de delegații din statele partenere”

  • 11 Septembrie 11:25
Mihai Popșoi, despre Conferința Ministerială a Platformei de Parteneriat pentru R. Moldova: „La Chișinău sunt așteptate peste 65 de delegații din statele partenere”

Pe 17 septembrie, la Chișinău, va avea loc, sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean, cea de-a cincea ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de Parteneriat pentru Republica Moldova, în cadrul căreia sunt așteptate peste 65 de delegații – miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere. Despre acestea a comunicat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în cadrul unui briefing de presă susținut astăzi, 11 septembrie, transmite Radio Chișinău.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că Platforma a fost lansată de Germania, Franța și România, în martie 2022, după invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina,

Platforma ne-a ajutat să facem față multiplelor vulnerabilități, să menținem stabilitatea și să continuăm reformele. Un rol esențial îl joacă miniștrii afacerilor externe din Germania, Franța și România”, a spus ministrul de Externe

Primele 3 conferințe au avut loc la Berlin, București și Paris, după care Republica Moldova și-a asumat organizarea celei de a patra conferințe la Chișinău, în 2023.

Prin intermediul celor 4 conferințe, am reușit mobilizarea din partea comunității internaționale a unui sprijin cât se poate de consistent. Datorită contribuțiilor partenerilor la fondul pentru reducerea vulnerabilităților energetice, cetățenii noștri au beneficiat de compensații la factură, am putut oferi ajutor vecinilor ucraineni care au fugit din calea războiului, am reușit să gestionăm eficient securitatea la frontieră, ne-am consolidat capacitatea de a riposta provocărilor hibride, avansând pe agenda europeană”, a precizat Mihai Popșoi.

Potrivit vicepremierului, în cadrul Platformei vor fi organizate 4 grupuri de lucru:

  • justiție, anticorupție și securitate;
  • energie, eficiență energetică și mediu;
  • dezvoltarea economică durabilă și infrastructura strategică;
  • reforma administrației publice și management-ul finanțelor publice.

La Chișinău sunt așteptate peste 65 de delegații – miniștri, viceminiștri, secretari de stat ai ministerelor de externe din statele partenere, reprezentanți ai corpului diplomatic și organizațiilor internaționale.Prietenii țării noastre vor veni la Chișinău ca să transmită un mesaj comun: Sunt pentru Moldova Europeană, Modernă și Sigură!”, a mai specificat Mihai Popșoi. 

Evenimentul se va desfășura sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău