Mihai Popșoi: „Republica Moldova reiterează cu fermitate necesitatea retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană a țării noastre”
-
12 Aprilie 12:55
Chișinăul pledează pentru reglementarea pașnică a conflictului transnistrean, a subliniat ministrul de externe Mihai Popșoi. El a cerut din nou retragerea trupelor și munițiilor rusești care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova, într-o conferință de presă cu președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, ministrul afacerilor externe, europene și comerțului al Maltei. Ian Borg a vorbit despre necesitatea menținerii dialogului dintre Chișinău și Tiraspol, dar și despre respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană, informează Radio Chișinău.
Ministrul de Externe Mihai Popșoi a apreciat sprijinul președinției malteze a OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean și a subliniat că acest dosar trebuie rezolvat doar pe cale pașnică. El a cerut din nou retragerea trupelor și munițiilor rusești care staționează ilegal pe teritoriul R. Moldova.
„Suntem pe aceeași lungime de undă, cu toții ne dorim reglementarea pașnică și durabilă. Republica Moldova rămâne ferm angajată în soluționarea pașnică a conflictului - aceasta este unica opțiune pe care o vedem noi.
Rep. Moldova reiterează cu fermitate necesitatea retragerii trupelor și munițiilor Federației Ruse din regiunea transnistreană a țării noastre, aceasta este o poziție cât se poate de clară și contăm pe sprijinul prietenilor și partenerilor noștri din comunitatea internațională pentru a crea circumstanțele care să grăbească acest proces de retragere a trupelor și munițiilor Federației Ruse din Rep. Moldova”, a declarat Mihai Popșoi.
Președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, a declarat că Malta se angajează să contribuie la restabilirea stabilității în regiune.
El a subliniat că președinția malteză sprijină o soluție pașnică, complexă și de durată a conflictului transnistrean în toate aspectele sale, în baza suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova, cu statut special pentru regiunea transnistreană.
Președintele în exercițiu al OSCE a spus că dialogul în format 1+1 dintre Chișinău și Tiraspol este important și eficient și OSCE o să se asigure că acest dialog să fie menținut, în lipsa negocierilor în formatul 5+2 privind reglementarea transnistreană.
„Munca noastră se va axa pe identificarea pașilor concreți pentru a consolida încrederea și dialogul constructiv între părți, astfel încât procesul de soluționare a conflictului să avanseze pe toate nivelele. Este foarte important ca toate canalele de comunicare să rămână deschise și susțin angajamentul părților pentru a soluționa toate disputele în mod pașnic. Da, procesul 5+2 este pus pe pauză, însă noi în continuare sprijinim și încurajăm formatul 1+1. Această interacțiune permite părților, mediatorilor și observatorilor să monitorizeze implementarea angajamentelor precedente, cum ar fi: plăcuțele de înmatriculare de design neutru, folosirea podului de la Dubăsari și funcționarea școlilor cu grafia latină”, a spus Ian Borg.
Președintele în exercițiu al OSCE, Ian Borg, a făcut apel la respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană în conformitatea cu standardele internaționale. El a spus că Misiunea OSCE urmărește îndeaproape respectarea drepturilor omului, a deținuților ilegali în zona transnistreană, în special dreptul la îngrijire medicală.