Mihai Mogîldea: Regimul de intrare în R. Moldova trebuie actualizat, în funcție de evoluția situației din regiune

  • 25 Februarie 2022 16:01
Mihai Mogîldea: Regimul de intrare în R. Moldova trebuie actualizat, în funcție de evoluția situației din regiune

Noul regim de intrare în și de ieșire din Republica Moldova este menit să asigure condiții adaptate la contextul actual și este o soluție bună, care trebuie permanent actualizată, în funcție de evoluția situației din regiune. Acest regim se referă în special la cetățenii ucraineni, care traverează în prezent frontiera de stat a Republicii Moldova, pentru a-și căuta aici refugiu și se referă strict la condiții mai bune de intrare, în cazul în care unii cetățeni au probleme cu documentele de identitate. De exemplu, în cazul în care minorii care vin din Ucraina nu dețin pașapoarte, de aceea, pentru traversarea frontierei, ei pot trece granița și în baza certificatelor de naștere sau a buletinelor de identitate. Precizări în acest sens a făcut Mihai Mogîldea, lider de echipă, Programul Europenizare, de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), la dezbaterea publică la tema „Poziția și acțiunile Moldovei în noile condiții de securitate”, organizată de Agenția de presă IPN.

Potrivit lui Mihai Mogîldea, noile reglementări privind spațiul aerian al Republicii Moldova au fost aplicate din considerente de securitate. „Spațiul aerian al Republicii Moldova poate fi periclitat de un eventual atac din afara țării, și atunci zborurile civile, care sunt operate de companii aeriene nu pot fi admise în condițiile actuale, pentru că există un risc mare, la care sunt expuși oamenii, în cazul în care ei se află în spațiul aerian. Este o măsură absolut necesară”, a opinat expertul de la IPRE.

Expertul a menționat că discuțiile care au avut loc ieri la Președinție cu Partidul Socialiștilor și cu Partidul Acțiune și Solidaritate arată că se încearcă cel puțin coalizarea eforturilor pentru a depăși criza actuală. „Salut inițiativa președintei Maia Sandu de a aduce la masa de dialog toate partidele parlamentare, care au legitimitate în Republica Moldova și să pună în discuție probleme de importanță strategică pentru țară în această perioadă. Cred că este posibilă coalizarea acestor eforturi, pentru a obține cele mai bune rezultate. Votul unanim de ieri din Parlament pentru instituirea stării de urgență reprezintă un semnal pozitiv în acest sens. Cred că ceea ce trebuie să urmeze în continuare este un dialog cu autoritățile locale, pentru că și ele, în această situație, probabil au unele întrebări, au nevoie de anumite scenarii de gestionare a crizei. Nu știu în ce măsură au anumite planuri formalizate în acest sens și în ce măsură există o abordare la nivel local și ce urmează să facă autoritățile la nivel local în cazul în care și în Republica Moldova va exista o situație mai tensionată, va exista o situație de război, Doamne ferește, cum trebuie să acționeze, aceste lucruri trebuie explicate”, a spus Mihai Mogîldea.

În opinia expertului, partidele politice ar putea servi o platformă bună în acest sens, pentru că ele au structuri la nivel local, au oameni în regiuni, pot mai ușor să dialogheze cu acei oameni. „Și sper ca cele mai importante partide din Republica Moldova, cele parlamentare, în special, vor acționa cu bune intenții, în acest sens. Singurul lucru care nu este de dorit în situația actuală este ca Rusia să își activeze agenții proxi de aici de la Chișinău, inclusiv din spațiul politic și care să acționeze în defavoarea statului Republica Moldova. Sper ca acest lucru să nu se întâmple”, a subliniat liderul de echipă de la IPRE.

Totodată, expertul a subliniat că oamenii din Republica Moldova sunt uniți în dezideratul lor pentru pace. „Nu cred că cineva își dorește război. Ba mai mult, să nu uităm că Republica Moldova este o țară în care locuiesc mai multe minorități, inclusiv minoritatea ucraineană, care este cel mai mare grup minoritar etnic din Republica Moldova. Or, acești oameni au rude, au prieteni, au descendenți în Ucraina și ei sunt direct afectați de războiul din Ucraina. În acest aspect, societatea își dorește pace. Cred că în condițiile actuale crește și susținerea pentru integritatea, suveranitatea Ucrainei, pentru orientarea pro-europeană a Republicii Moldova, pentru că oamenii înțeleg foarte bine cine este agresorul în Ucraina și ce intenții are regimul Putin față de Ucraina. Aceste lucruri fac ca societatea să se consolideze inclusiv în jurul actului de guvernare, conducerii statului, care trebuie să ghideze societatea în această situație complicată. Sper ca astăzi să fie adoptată o decizie, care să oprească tot acest val de propagandă și de dezinformare care intră în fiecare zi în casele moldovenilor și oamenii să aibă acces la surse veridice de informare. Acest aspect va contribui mult la percepția societății asupra problemelor din exterior și imediata vecinătate a Republicii Moldova”, a conchis Mihai Mogîldea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,85
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău