Mihai Magdei: „O să vină alte restricții. Cum va crește incidența și va fi stabilit că în sectorul HoReCa sunt multe probleme care duc la creșterea numărului de infectări, din nou le va fi suspendată activitatea”

  • 13 Septembrie 2021 17:31
Mihai Magdei: „O să vină alte restricții. Cum va crește incidența și va fi stabilit că în sectorul HoReCa sunt multe probleme care duc la creșterea numărului de infectări, din nou le va fi suspendată activitatea”

Noile restricții impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică pentru combaterea pandemiei de COVID-19 reduc la maxim încercările de revenire a sectorului HoReCa din criză. Reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement au expediat o scrisoare premierului Natalia Gavrilița, prin care au cerut instrucțiuni clare și un mecanism exact de implementare a noilor reglementări, pentru a evita falimentarea sectorului. În același timp experții menționează că respectarea normelor antiepidemice este una din condițiile obligatorii pentru evitarea unui nou lockdown.

După ce sâmbătă au intrat în vigoare noile măsuri de protecție împotriva pandemiei de COVID-19, reprezentanții din sectorul HoReCa au înaintat o scrisoare premierului Natalia Gavrilița prin care solicită instrucțiuni clare și un mecanism exact de aplicare prevederilor adoptate de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică privind combaterea coronavirusului de tip nou. Aceștia menționează că noile restricții ar putea ”pune pe brânci” sectorul HoReCa, și așa slăbit, și cred că înainte de impunerea unor noi măsuri regulatorii statul ar fi trebuit să evalueze modalități de susținere a mediului de afaceri în cazul aplicării unor restricții cu impact major asupra agenților economici.

Pe de altă parte, fostul ministru al sănătății, doctorul habilitat în medicină, medicul epidimiolog Mihai Magdei, susține că actuala guvernare ar trebui să fie mult mai dură în privința procesului de vaccinare și în privința restricționărilor celor care lucrează cu un număr mare de oameni.

O să vină alte restricții. Cum va crește incidența și va fi stabilit că într-adevăr în sectorul HoReCa sunt multe probleme care duc la creșterea numărului de infectări în rândul populației, înseamnă că din nou le va fi suspendată activitatea. Ei asta ar trebui să înțeleagă. O altă cale nu avem. Asta ne va permite să ținem problema sub control. Eu consider că atât Comisia de Sănătate Publică ar trebui să fie și mai dură, cât și Prim-ministrul, și Președintele țării. Cei de la Parlament care au majoritate ar trebui să schimbe Legislația. Ministrul Sănătății ar trebui să fie și mai dur în problema vaccinării. Trebuie să organizeze tot ce este posibil pentru a vaccina populația, mai ales să-i pună la lucru pe acei din consiliile locale, primarii și președinții executivelor. Ei în primul rând sunt responsabili de sănătatea populației din teritoriu.

Totodată, din cauza răspândirii cu repeziciune a noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2 atât în țară cât și peste hotare, aceste soluții par să fie cele mai oportune, pentru persoanele nevaccinate încă, cu scopul stopării răspândirii virusului COVID-19, susține experta internațională în sănătate, Ala Tocarciuc.

În toate societățile democrate, absolut în toate, a fost o parte din populație care s-a conformat regulilor din prima, și a fost o altă parte care nu au fost de acord pentru că vedeau în aceste reguli niște limitări. Limitări de circulație, limitări de acces la distracție, limitări de acces în spațiile publice și alte limitări. E clar că noi nu putem să evităm totalmente nemulțumirea unui grup de oameni cu privire la aceste restricții. Imposibil să le eviți. Dar este posibil, după părerea mea, să comunici. Să comunici mai mult, mai corect, mai ghidat cu aceste grupuri. 

Solicitați de Radio Chișinău, reprezentanții Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică nu au comentat deocamdată solicitările Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău