Mihai Ghimpu declară că votul uninominal favorizează socialiștii

  • 18 Martie 2017 10:21
Mihai Ghimpu declară că votul uninominal favorizează socialiștii

Votul uninominal îi favorizează pe socialiști și, dacă va fi modificat sistemul electoral în acest sens, aceștia ar putea câștiga viitoarele alegeri parlamentare. De această părere este președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care a făcut declarații în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, transmite IPN.

„În anii 90 am câștigat cu 78 la sută prin votul uninominal. Atunci ne-am gândit noi cum să organizăm alegerile în stânga Nistrului și am ajuns la concluzia că doar votul pe circumscripție este o opțiune ca toți să poată vota. Acum în Transnistria nu pot avea loc alegeri, deoarece cei de acolo trăiesc de mai mult timp într-un mediu nedemocratic”, a spus fruntașul liberal.

Mihai Ghimpu a dat asigurări că deputații liberali nu vor vota pentru sistemul uninominal. “Pe Ghimpu nu-l iau nici cu tancurile, nici cu presiunile, nici cu vodka. Cetățenii sunt pentru votul uninominal, nefiind informați ce înseamnă aceasta. Doar deputații PDM sunt pentru votul uninominal”.

În cadrul emisiunii, Mihai Ghimpu a expus conceptul său privind reforma administrativ-teritorială. „Avem multe cheltuieli cu raioanele. Ele au fost create pe criterii politice, dar nu economice. Nu vom câștiga nimic, dacă vom reduce două-trei ministere și vom lăsa raioanele. Experiența României arată că proiectele europene au fost direcționate pe grupuri de județe. Eu consider că în Republica Moldova trebuie să fie trei județe, Nord, Sud și Centru”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău