Mihai Fifor: România a demonstrat că este un aliat în NATO și un partener strategic al SUA

  • 23 Martie 2018 09:40
Mihai Fifor: România a demonstrat că este un aliat în NATO și un partener strategic al SUA

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat joi, la Centrul Național de Instruire Întrunită (CNII) din Cincu, unde a participat la ceremonia de declarare a capacității depline a Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, că „România și-a făcut treaba și este un aliat în NATO și un partener strategic al SUA”.

„Cred că onoarea este a noastră și cred că trebuie să fim foarte mândri de ceea ce am făcut astăzi, pentru că aceasta este, din punctul meu de vedere, o muncă de echipă și a fost îndeplinită perfect, iar acum avem aici un Comandament care este la capabilitate finală și este ceva ce trebuie să salutăm cu toții. Acest lucru demonstrează, încă o dată dacă mai este nevoie, că România și-a făcut treaba și este un aliat în NATO și un partener strategic al SUA. Acum am demonstrat încă o dată că suntem un partener de încredere și că suntem aici ca membri ai unei mari echipe, iar această echipă este NATO și aici intenționăm să fim în perioada următoare, bineînțeles. Ceea ce am văzut azi, aici, este o muncă minunată, care a fost îndeplinită de colegii noștri, a fost un efort comun foarte mare pe parcursul câtorva ani și, așa cum spunea și domnul amiral James Foggo, comandantul Forțelor Întrunite de la Napoli, faptul că puteți raporta mâine comandantului suprem al Alianței că misiunea a fost îndeplinită este o dovadă minunată despre cât de determinați suntem pentru a ne face datoria în această zonă dificilă, cum este cea a Mării Negre. Sperăm că vom continua în acest mod și România este pregătită să demonstreze că această determinare există și va exista în continuare, atât din punct de vedere politic, cât și militar", a declarat ministrul Apărării Naționale, într-o conferință de presă, după ceremonie.

El a reafirmat că România alocă 2% din PIB pentru apărare. Mihai Fifor a mai spus că România s-a oferit să găzduiască o componentă de comandă terestră și speră că acest comandament se va localiza în România, iar acest lucru va dovedi că România este „poate unul dintre cei mai importanți jucători în această regiune".

Referitor la pașii următori în parteneriatul strategic, ministrul apărării naționale a declarat că, începând de joi, Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Este este raportat ca fiind complet operațional și urmează ca, în acest an, Brigada Multinațională de la Craiova să atingă întreaga capabilitate pentru a declara acest lucru.

„Tocmai ce am spus că România își continuă fără nici un fel de dubiu drumul către a se afirma tot mai puternic ca cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră. În acest sens, noi ne-am oferit ca țară gazdă pentru un comandament de trei stele pe care sperăm să-l obținem odată cu modificarea structurii de comandă a NATO și, practic, odată toate aceste obiective atinse, putem spune că România a atins întreaga sa maturitate ca țară membră a NATO și ca important pilon pe flancul estic al NATO'',a concluzionat Mihai Fifor.

La rândul lui, generalul de brigadă Daniel Petrescu, comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est, a declarat că a fost o perioadă de muncă extraordinară, o perioadă în care '„am avut ca obiectiv să obținem standardele cerințelor NATO, să fim capabili să spunem azi, după doi ani și jumătate de la activare, că comandamentul este capabil să coordoneze o operațiune de apărare colectivă, în cazul declarării Articolului 5-Apărare Colectivă, pe flancul de sud-est al Alianței''.

Comandantul Comandamentului Forțelor Întrunite de la Napoli, amiralul James Foggo, a precizat că este foarte mândru de ceea ce s-a realizat, pentru că aici este o regiune cheie din punct de vedere strategic.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:2,57 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău