Mihai Cotorobai: Mecanismul național de prevenire a torturii nu funcționează
-
13 Aprilie 2016 16:57
Mecanismul național de prevenire a torturii, care permite efectuarea vizitelor inopinate în instituțiile penitenciare, nu funcționează după intrarea în vigoare a legii cu privire la Avocatul Poporului, în aprilie 2014.
Despre asta a vorbit avocatul poporului, Mihai Cotorobai, la prezentarea raportului de activitate pentru anul 2015 în cadrul Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice.
Înainte de reformarea instituției Avocatului Poporului, care se numea Centrul pentru drepturile omului, ombudsmanii erau cei care puteau efectua vizite inopinate în locurile de detenție pentru a verifica modul în care erau respectate acolo drepturile omului. După 2014, Mecanismului național de prevenire a torturii urma să fie aplicat de un Consiliul pentru prevenirea torturii, format din reprezentanți ai societății civile. Consiliul trebuia să fie creat pe lângă Oficiul Avocatului Poporului, dar acest lucru nu s-a întâmplat deocamdată.
Pe parcursul anului 2015 activitatea de prevenire a torturii a fost realizată de funcționarii Oficiului Avocatului Poporului. Au fost efectuate aproape 70 de vizite în penitenciare și izolatoare de detenție, de două ori mai puține decât în 2014, fiind înaintate 15 avize cu recomandări și două demersuri privind intentarea unor proceduri penale sau disciplinare față de persoanele cu funcții de răspundere care au încălcat drepturilor fundamentale ale omului.
În penitenciare au fost luate mai multe măsuri pentru prevenirea torturii, a declarat în cadrul audierilor Oleg Pantea, șef de direcție în cadrul Departamentului Instituții Penitenciare.
Principalele carențe depistate de Avocatul poporului în timpul vizitelor în locurile de detenție sunt suprapopularea instituțiilor penitenciare, iluminarea insuficientă a spațiilor de detenție, condițiile nesatisfăcătoare în izolatoarele de detenție provizorie ale inspectoratelor de poliție, lipsa condițiilor minime pentru acordarea asistenței medicale în instituțiile subordonate poliției, asigurarea insuficientă a persoanelor deținute în penitenciare și în izolatoarele de detenție provizorie cu saltele, perne, lenjerie curată, haine de sezon etc.