Migrația contribuie la creșterea demografică a UE

  • 05 August 2017 17:52
Migrația contribuie la creșterea demografică a UE

Populația Uniunii Europene a crescut  într-un an cu 1,5 milioane de persoane. În cadrul emisiunii intitulate UE 28, diuzate de postul public de televiziune M1 din Ungaria, invitații au analizat care sunt țările în care migrația influențează creșterea populației, precum și legătura între creșterea demografică și migrație. În ianuarie 2016, Uniunea Europeană avea doar 510 milioane 278 de mii de locuitori, iar în ianuarie 2017 numărul populației a crescut la 511 de milioane 805 mii, respectiv cu un milion 527 de mii de oameni.

Numai că în cele 28 țări membre ale UE s-au născut 5,1 milioane de copiii și tot atât de mare a fost și numărul deceselor, ceea ce înseamnă că numărul polulației EU nu a crescut în mod natural. Potrivit Institutului de Statistică al Uniunii Europene, creșterea demografică se datorează migrației. Cele mai mari creșteri demografice le-au înregistrat Luxemburg, Suedia și Malta, precum și Belgia, unde imigrarea are o tradiție de mai multe decenii, notează Rador.

Opt la sută din populația Belgiei sunt imgranți musulmani

Cercetătorul Institutului pentru Cercetarea Migrației din Ungaria, Ádám Klopfer, a declarat că imigranții au venit în Belgia  în anii 1960 mai ales din Maroc și Turcia, în special pentru a munci în această țară, după care ,din anii 1980, au venit treptat și familiile acestora. Belgia are o populație de 10 milioane de locuitori, din care aproximativ 800 de mii sunt musulmani. Dat, dat fiind faptul că Belgia  a avut un uriaș imperiu colonial, numărul musulmanilor este de aproximativ 100 de mii, a adăugat expertul.

În țările scandinave criminalitatea este în creștere

Într-un an, în Suedia au venit 144 de mii de persoane, adică aproape 400 de oameni pe zi. Creșterea demografică în această țară a generat probleme în privința locuințelor. Mai mult de atât, în țările scandinave criminalitatea este în creștere, iar cauza ar fi imigrarea. Potrivit ultimelor date statistice, 94,5% din criminali au ajuns în Suedia ca imigranți. Expertul ungar a mai menționat că din cauza migrației în tot mai multe țări sunt create așa-numite zone No Go.

În unele orașe din Suedia musulmanii sunt în majoritate

Ádám Klopfer a declarat: Pe baza datelor Eurostat se poate afirma că în Suedia sunt orașe și metropole unde migranții sunt practic în majoritate, cum ar fi, de exemplu, în orașul Malmö, dar chiar și Stockholmul poate fi amintit în această categorie. Asemănător Suediei, și în Franța și Belgia pot fi observate că sunt zone în care musulmanii sunt în majoritate, iar aceștia își înființează chiar și administrații publice locale.

Pot veni tot mai mulți imigranți?

În Germania, timp de un an, au venit 625 de mi de imigranți, iar numărul lor ar putea să crească aproximativ cu 50%. Potrivit Ministerului german de Interne, în Germania vor veni, probabil, încă 300 de mii de irakieni și sirieni ca urmare a reîntregirii familiilor. Expertul în drept internațional Norbert Tóth, a declarat că în cazul reîntregirii familiilor există posibilitatea ca imigranții să obțină mai multe tipuri de statut. Cea mai mare protecție o asigură statutul de refugiat, dar mai există posibilitatea și a altor drepturi suplimentare sau protecție umanitară. Cei care obțin statut de refugiat, implicit pot obține și reîntregirea familiei, a mai adăugat juristul ungar.

Ungaria nu vrea să primească nici un imigrant

Potrivit experților, în comunitățile musulmane disponibilitatea de a avea copiii este mult mai mare. Familiile cu 8-10 membri nu sunt o raritate, ba mai mult, în aceste familii trăiesc mai multe generații. „Numai că această situație va avea drept rezultat diluarea populației europene”, susțin analiștii. Ungaria nu vrea să primească nici un imigrant. Guverul ungar dorește să stopeze criza demografică prin stimularea familiilor pentru ca acestea să își asume creșterea a mai multor copii.

Mai mulți lideri ai țărilor membre ale UE cred că imigrarea ar putea fi o soluție pentru rezolvarea crizei demografice

Directorul pentru strategii  al Centrului pentru Drepturi Fundamentale, István Kovács, a afirmat că executivul de la Bruxelles și mai mulți lideri ai țărilor membre ale UE cred că imigrarea este soluția pentru lichidarea crizei demografice generale. Față de această opinie Ungaria a ales o altă cale, total diferită. Premierul Ungariei a anunțat recent, la Congresul Mondial al Familiilor, că în următorii 20-30 de ani, în Ungaria situația va fi cu totul alta: nu numai că se va opri tendința de diminuare a populației, dar vor fi înregistrate creșteri semnificative, iar mijloacele creșterii demografice în Ungaria fiind sprijinirea familiilor și reducerea diferitelor impozite.

Principalul mijloc de susținere a familiilor în Ungaria este Programul pentru Sprijinirea Familiei și a Căminului

Unul din cei mai importanți piloni de sprijin îl reprezintă Programul pentru Sprijinirea Familiei și a Căminului (CSOK). Potrivit acestui program, familiile cu trei copii beneficiază de 10 milioane de forinți nerambursabili, iar alte 10 milione de forinți pot să obțină sub forma unor credite cu condiții avantajoase pentru cumpărarea locuințelor. Guvernul ungar sprijină familiile cu copiii si prin programul de construire al creșelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,52
Cer fragmentat
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău