Migranții 'invizibili', în pericol să fie ultimii la vaccinarea împotriva COVID-19

  • 21 Ianuarie 2021 19:40
Migranții 'invizibili', în pericol să fie ultimii la vaccinarea împotriva COVID-19

Asigurarea vaccinării refugiaților și migranților este crucială pentru oprirea pandemiei prin atingerea imunității de turmă, care necesită ca o mare parte dintr-o comunitate să dezvolte un grad de imunitate la virus fie prin infectare naturală, fie prin vaccinare, notează joi Reuters, citat de Agerpres.

În condițiile în care țări latino-americane demarează campaniile de vaccinare anti-COVID-19, după mai mult de 500.000 de morți, organizații pentru drepturile omului se tem că în jur de 5 milioane de migranți și refugiați venezueleni care trăiesc în regiune vor fi ultimii la imunizare, dacă nu cumva vor fi lăsați cu totul pe dinafară.

Președintele columbian Ivan Duque a declarat că aproape un milion de venezueleni fără documente în Columbia, țară cu 50.000 de decese, nu vor fi eligibili pentru imunizarea ca va începe luna viitoare.

În Republica Dominicană, care găzduiește sute de mii de migranți fără documente din Venezuela și Haiti, președintele Luis Abinader a spus că vaccinul nu va administrat niciunei persoane fără permis de rezidență.

Erika Guevara-Rosas, directorul pentru Americi al Amnesty International, a acuzat declarațiile președintele ca fiind 'alarmante și iresponsabile', alimentând temerile că migranții din toată lumea ar putea fi excluși de 'naționalismul vaccinării'.

'Acesta nu este momentul ca migranții și refugiații cei mai vulnerabili să fie lăsați în urmă. Venezuelenii trebui incluși în programele naționale de vaccinare', subliniază Dominika Arseniuk, directorul pentru Columbia al Norwegian Refugee Council.

În contextul în care multe țări cu venituri reduse se luptă să cumpere suficiente doze și să înceapă rapid programele de vaccinare, unele dau prioritate propriilor cetățeni, atrage atenția Rachel Schmidtke, avocat pentru America Latină al grupului Refugees International.

Organizații de asistență sunt îngrijorate că și alți muncitori migranți fără forme legale, din zone precum Orientul Mijlociu, Africa și Asia de Sud-Est, sunt la fel de greu de găsit și riscă să fie lăsați în urmă.

'Dacă acești oameni sunt deja invizibili pentru autorități, atunci aproape sigur, fără un efort concertat vor fi invizibili și pentru campaniile de vaccinare. Bărbații pot lucra pe șantiere și forțați să locuiască tot acolo, angajații domestici pot fi invizibili și închiși în case', explică Ezekiel Simperingham, de la Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie.

În Orientul Mijlociu, cercetători din organizația pentru drepturile omului Equidem Research and Consulting se tem că mulți muncitori fără documente legale n-ar dori să primească vaccinul chiar dacă dacă le-ar fi oferit de țările-gazdă.

Mulți migranți fără forme legale cu care au discutat erau 'foarte, foarte speriați de acțiunile punitive care vor fi luate împotriva lor dacă vor fi identificați ca fără documente'. Deși nu există date oficiale despre acești muncitori în Golf, directorul pentru India al Equidem, Namrata Raju, estimează că sute de mii de cetățeni din state africane și sud-asiatice lucrează fără permise legale și documente în această regiune bogată în petrol.

În Africa de Sud, cea mai lovită țară de pe continent, cu circa 1,3 milioane de cazuri de COVID-19, și care se luptă cu o nouă variantă mai contagioasă a virusului, programul de vaccinare urmează să înceapă.

Primele doze, care li se vor administra cadrelor medicale, sunt așteptate să sosească până la finele lunii, dar nu există nicio mențiune că migranții fără documente vor fi incluși, iar Ministerul Sănătății nu a răspuns întrebărilor pe această temă.

Chiar dacă statistici credibile sunt greu de găsit, cifrele guvernamentale sugerează că în Africa de Sud sunt 1,6 milioane de oameni născuți în afara țării, majoritatea din Zimbabwe, Malawi, Mozambic și Lesotho.

În Singapore, ministrul adjunct pentru forța de muncă, Tan See Leng, a spus luna trecută că muncitorii migranți vor primi gratis vaccinul, la fel ca toți cetățenii și rezidenții pe termen lung.

Căminele aglomerate care adăpostesc peste 320.000 de muncitori sud-asiatici migranți cu venituri mici au furnizat cele mai multe infectări cu coronavirus în Singapore.

În Bangladesh, unde aproape un milion de refugiați Rohingya din Myanmar trăiesc în tabere în care COVID-19 a ajuns deja, agenția ONU pentru refugiați (UNHCR) a explicat că are 'discuții productive' cu autoritățile pentru asigurarea unui acces echitabil la vaccinuri.

În Iordania, una din principalele țări-gazdă, cu circa 750.000 de refugiați, mulți dintre ei din Siria, refugiații sunt într-o situație mai bună. Săptămâna trecută, Iordania a devenit una din primele țări care a imunizat refugiați în cadrul programului național deschis oricui trăiește pe teritoriul țării, indiferent de statutul de imigrație, conform UNHCR.

Antonio Vitorino, directorul general Organizației Internaționale pentru Migrații, a declarat că includerea migranților în eforturile de vaccinare este vitală. 'Așa cum a spus secretarul general al ONU: nimeni nu este în siguranță până când nu suntem toți în siguranță'.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău