Migranți | Londra lansează un apel la un ''efort internațional coordonat''

  • 25 Noiembrie 2021 17:30
Migranți | Londra lansează un apel la un ''efort internațional coordonat''

Ministrul britanic de interne, Priti Patel, a lansat joi un apel la "un efort internațional coordonat" în lupta împotriva grupărilor infracționale care organizează traversări ilegale peste Canalul Mânecii, după moartea a 27 de migranți în naufragiul ambarcațiunii lor, relatează AFP.

Pentru a împiedica aceste traversări, trebuie "să răspundem acestei provocări prin efecte pe termen lung, să destructurăm bandele criminale care tratează ființele umane ca mărfuri și să le atacăm lanțurile de aprovizionare. Aceasta necesită un efort internațional coordonat", a declarat Patel în fața deputaților, spunând că se află "în contact constant" cu omologii săi europeni, potrivit Agerpres.

"Este o problemă complicată și nu există o soluție facilă", a subliniat ea. "Aceasta implică un efort herculean și va fi imposibil fără o cooperare strânsă între toți partenerii internaționali".

Ministrul britanic a spus că a reiterat, într-o convorbire joi cu omologul său francez Gerald Darmanin, oferta britanică de a trimite forțe să patruleze pe coastele franceze, respinsă de Paris până în prezent. Ea a asigurat că Regatul Unit a oferit Franței "un sprijin hotărât și generos pentru a pune capăt acestui teribil comerț".

Această problemă a traversărilor, care alimentează cu regularitate tensiunile între Londra și Paris, este delicată pentru guvernul conservator al lui Boris Johnson, care a făcut din lupta împotriva imigrației tema favorită în campania pentru Brexit.

Nici apelurile presante ale Franței, nici măsurile radicale propuse (procesarea cererilor de azil din țări terțe, chiar respingerea navelor în afara apelor britanice) nici înăsprirea promisă a dreptului de azil nu au făcut posibilă stoparea extrem de periculoaselor traversări peste Canalul Mânecii.

Potrivit cifrelor compilate de agenția de presă britanică PA, peste 25.700 de persoane au ajuns în Anglia în mici ambarcațiuni de la începutul anului, adică de trei ori mai multe decât în tot anul 2020.

Potrivit Home Office, 37.562 de cereri de azil au fost depuse anul acesta până în septembrie, cel mai mare număr din 2004.

În urma unei reuniuni de criză miercuri, premierul Boris Johnson a arătat cu degetul spre francezi, estimând că aceștia nu au făcut "destul" pentru a împiedica traversările, în pofida unui ajutor de peste 60 milioane de euro pentru a întări supravegherea litoralului lor.

Secretarul de stat britanic pentru imigrare, Kevin Foster, a subliniat că Londra este pregătită să ofere "mijloace" suplimentare Franței, în plus față de ajutorul financiar de peste 60 de milioane de euro oferit deja.

"Suntem dispuși să oferim un sprijin pe teren, suntem dispuși să oferim resurse, suntem dispuși să oferim literalmente oameni pentru a merge acolo și a asista autoritățile franceze", a declarat el la BBC.

A doua zi după tragedie, cea mai gravă până în prezent implicând migranți în Canalul Mânecii, mai multe ziare britanice au acuzat de asemenea Parisul că face prea puțin pentru a opri plecările, tabloidul The Sun publicând pe prima pagină fotografia unei patrule a poliției franceze care lasă - fără să facă nimic, potrivit lui - migranți să se urce într-o ambarcațiune pneumatică.

Dar la BBC, deputatul de Pas-de-Calais, Pierre-Henri Dumont (Republicanii, dreapta) a calificat drept o "soluție nebunească" întărirea patrulelor pe plaje, pledând pentru o colaborare între cele două guverne pentru a găsi "soluții adevărate", cum ar fi să permită migranților să depună o cerere de azil chiar dacă ei nu se află în Regatul Unit. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău