Migranți | Cel puțin opt morți și 17 dispăruți în largul Spaniei

  • 17 Octombrie 2021 13:04
Migranți | Cel puțin opt morți și 17 dispăruți în largul Spaniei

Corpurile neînsuflețite a patru migranți au fost găsite sâmbătă, ridicând la cel puțin opt morți și 17 dispăruți bilanțul unui naufragiu în largul orașului Cadiz, în sudul Spaniei în apropiere de Maroc, a anunțat serviciul spaniol de salvare maritimă, notează AFP, citat de Agerpres.

"În cursul zilei de sâmbătă, au fost găsite patru corpuri", a declarat un purtător de cuvânt al serviciului spaniol de salvare maritimă ale cărui căutări vor continua duminică în această zonă de lângă Capul Trafalgar.

Ambarcațiunea se afla la aproximativ 60 de kilometri vest de Capul Trafalgar când salvatorii au început să intervină, după ce au primit o alertă joi seară.

Trei supraviețuitori au fost apoi salvați cu puțin timp înainte de ora 21.00 (19.00 GMT), când ambarcațiunea lor improvizată se scufunda.

La bord se aflau doi bărbați alături de cadavrul unei a treia persoane, în timp ce o femeie a fost salvată din apă și trei cadavre au fost recuperate.

Potrivit supraviețuitorilor, 28 de persoane se aflau inițial în barcă fără a se cunoaște naționalitatea lor sau punctul de plecare.

Tragediile imigrației ilegale sunt recurente în largul coastelor Spaniei, unde migranții încearcă să ajungă, în ciuda pericolului, mai ales de pe coastele marocane și algeriene. Spania este, în general, doar o etapă pentru acești migranți a căror destinație finală este adeseori Franța.

În total, 27.136 de migranți au sosit pe mare în Spania continentală sau în arhipelagurile Baleare sau Canare între ianuarie și sfârșitul lunii septembrie, potrivit ultimelor date ale Ministerului de Interne. O creștere de 53,8% în raport cu aceeași perioadă a anului 2020.

Și potrivit datelor publicate de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) la sfârșitul lunii septembrie, 2021 este "cel mai fatal an pe ruta de migrație către Spania", cu cel puțin 1.025 de persoane moarte în încercarea lor de a ajunge pe coastele Spaniei ori ale insulelor sale.

Ruta către Canare, prin Oceanul Atlantic, este deosebit de periculoasă, fiindcă cel puțin 785 de oameni și-au pierdut viața încercând să ajungă în acest arhipelag dinspre Africa de Vest între ianuarie și august 2021, potrivit OIM.

ONG-ul Caminando Fronteras, care se bazează pe mărturii ale migranților sau familiilor acestora, estimează că peste 2.000 de persoane au murit ori au dispărut în timp ce încercau să ajungă în Insulele Canare în 2021. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău