Mierea în trei culori. Invenția unui tânăr din România care a cucerit lumea
-
31 Ianuarie 2020 14:29
Mierea de Durnești, județul Botoșani, România ajunge atât în Europa, cât și în Japonia, Canada, China, datorită pasiunii pentru inovațe a tânărului apicultor botoșănean Iustin Marineac, în vârstă de 31 de ani.
Acesta a reușit să obțină un produs unic în România, „mierea în trei culori”, deosebit de apreciată și de solicitată, scrie revista-ferma.ro, citată de agrobiznes.md.
„Printr-o metodă care îmi aparțne, am reușit să așez în borcan, în straturi verticale, trei tipuri de miere, respectiv miere de salcâm, de tei și polifloră. Ideea mi-a venit la târguri, acolo unde am sesizat faptul că, oamenii doreau să cumpere miere din fiecare sortiment, dar se plângeau că nu prea au bani. Atunci, am început să mă gândesc la o modalitate prin care aș putea să adun în același recipient toate aceste tipuri de miere de albine. Mai întâi, am așezat straturi orizontale, dar pentru a ajunge la mierea din stratul de jos, întâi trebuia consumată mierea din straturile de deasupra. Ca urmare, am încercat să așez straturile pe verticală, astfel încât accesul la fiecare strat cu miere să fie ușor oricând. Împreună cu câțva prieteni specializaț pe tehnică, în trei luni de muncă asiduă, am confecțonat un aparat special cu un dozator, care asigură presiunea potrivită pentru fiecare strat de miere, și cu un sistem de deplasare rapidă a lamelelor de separare a straturilor”, a explicat Iustin Marineac.
Londra – destinața primei livrări
Prima șarjă din noul produs a fost obțnută la finalul anului 2016, cea dintâi livrare efectuându-se în anul 2017, în Londra.
„Pur și simplu, am luat produsele și am plecat la Londra, unde aveam o cunoștință. În câteva ore, am vândut tot și am câștigat aproximativ șapte mii de lire. Următoarele destinați au fost Germania, Austria, Spania, Franța. S-a dus vestea, mai ales prin facebook și ulterior am avut solicitări din mai multe țări europene și chiar de pe alte continente. Îmi amintesc de prima mea vizită în Tokio, atunci când am fost deosebit de impresionat de faptul că deja știau povestea mea cu mierea în trei culori și nu a mai fost nevoie să explic. A fost o mare bucurie și m-am simțit încurajat să continui. Astăzi, aproape că nu reușesc să onorez toate comenzile pe care le primesc din toată lumea”, mărturisea tânărul apicultor.
Citiți continuarea pe revista-ferma.ro.