MIDR: Va fi realizat studiul de fezabilitate pentru construcția unui nou terminal, extinderea parcării auto și reabilitarea pistei la AIC, cu sprijinul Corporației Internaționale Financiare

  • 30 Mai 14:38
MIDR: Va fi realizat studiul de fezabilitate pentru construcția unui nou terminal, extinderea parcării auto și reabilitarea pistei la AIC, cu sprijinul Corporației Internaționale Financiare

În premieră, astăzi, Aeroportul Internațional Chișinău a fost gazda celui mai important eveniment în domeniul aviației - Conferința Internațională – „Aviation–Event 2024 RMO”, cu genericul „Perspective și provocări ale Aviației Republicii Moldova în parcursul său spre Uniunea Europeană”, transmite Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Ministrul Andrei Spînu a ținut un discurs de deschidere a evenimentului prin care le-a urat bun-venit participanților și i-a îndemnat să se bucure de acest eveniment unic pentru Republica Moldova, prin care aceștia au ocazia să cunoască industria aviației din țara noastră, dar și oamenii ai căror ospitalitate este renumită în întreaga lume.

„Sper că acest eveniment să devină o tradiție pentru sectorul aviației. Moldova este cunoscută ca o țară mică cu o inimă mare, asta pot spune și despre Aeroportul Internațional Chișinău – este un aeroport mic cu un potențial mare”.

După ce a revenit în gestiunea statului, aeroportul a înregistrat mai multe progrese în reabilitarea infrastructurii: a fost restaurată pista principală, au fost achiziționate noi echipamente pentru întreținerea acesteia, iar în viitorul apropiat va fi construită o parcare cu 260 de locuri și se va lucra la modernizarea rețelei de alimentare cu energie electrică.

O noutate în cadrul conferinței a fost anunțul ministrului Spînu despre elaborarea studiului de fezabilitate, cu sprijinul Corporației Internaționale Financiare (IFC), parte a grupului Băncii Mondiale, pentru construcția unui nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău. În urma unei analize preliminare, ministrul susține că acesta va avea o capacitate de a primi peste 5 milioane de pasageri anual. Finalizarea studiului de fezabilitate este preconizată pentru finele anului curent.

Referitor la viitorul sectorului aviatic al Republicii Moldova, Andrei Spînu a accentuat că acesta este unul la început de cale, fapt care constituie un avantaj: „Scopul nostru este să modernizăm infrastructura, să lansăm rute directe la preț accesibil pentru cetățenii noștri de acasă dar și din diasporă, dar și să aliniem legislația națională la cea europeană”.

Conferința Aviation Event a adunat împreună profesioniști la nivel internațional, lideri mondiali ai industriei aviației, experți, jurnaliști din toate colțurile lumii, directori de companii aeriene și aeroporturi din Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
31,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:1,54 m/s
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
27
Mon
28
Arhivă Radio Chișinău