Microsoft vrea să investească 10 miliarde de dolari în OpenAI, compania care a realizat ChatGPT

  • 16 Ianuarie 2023 19:25
Microsoft vrea să investească 10 miliarde de dolari în OpenAI, compania care a realizat ChatGPT

Microsoft este în discuții pentru o investiție de 10 miliarde de dolari în OpenAI, compania care a dezvoltat ChatGPT, un chatbot care folosește inteligența artificială, scrie Reuters. OpenAI, firmă cofondată de Elon Musk în 2015, ar urma să fie evaluată la 29 de miliarde de dolari, transmite libertatea.ro.

Informația subliniază creșterea interesului pentru compania de inteligență artificială. ChatGPT, lansat pe 30 noiembrie, a fascinat amatorii și experții din domeniu prin abilitatea sa de a compune poezii, de a răspunde la întrebări și de a imita discursul uman.

Runda de finanțare ar putea include și alți investitori. Microsoft a refuzat să comenteze, în vreme ce OpenAI nu a răspuns unei solicitări de comentariu, notează Reuters.

A mai investit și în 2019

Microsoft a investit în anul 2019 suma de un miliard de dolari în OpenAI, companie fondată de către Elon Musk și Sam Altman.

Microsoft furnizează și serviciile de cloud computing și puterea de procesare pentru OpenAI.

Ținta este concurența cu Google

Gigantul software a anunțat anul trecut planuri pentru integrarea unui soft de generare de imagini de la OpenAI în motorul său de căutate Bing. Conform publicației The Information, există planuri similare și pentru integrarea ChatGPT, pe măsură ce Microsoft încearcă să atace poziția de lider a Google în domeniul motoarelor de căutare. Conform firmei de cercetare StatCounter, Google are o cotă de piață de 92,5% la nivel mondial, fiind urmat de Bing (3%), Yahoo (1,24%), Yandex (1%) și Baidu (0,7%).

Structurarea investiției

Conform Semafor, Microsoft va obține 75% din profiturile OpenAi până la recuperarea investiției. După ce acest lucru va avea loc, Microsoft va avea un pachet de 49% din OpenAI, în vreme ce alți investitori vor deține 49%. Organizația nonprofit care gestionează OpenAI va controla 2%. OpenAI le-a transmis luna trecută investitorilor că se așteaptă la venituri de 200 de milioane de dolari în acest an și 1 miliard de dolari în 2024. OpenAI face bani din taxarea dezvoltatorilor care folosesc tehnologia sa.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău