Microsoft: Mai multe guverne au folosit un program de spionaj făcut în Israel. Printre ținte au fost politicieni, disidenți, jurnaliști

  • 16 Iulie 2021 11:36
Microsoft: Mai multe guverne au folosit un program de spionaj făcut în Israel. Printre ținte au fost politicieni, disidenți, jurnaliști

Mai multe guverne au utilizat instrumente informatice de spionaj dezvoltate de o companie israeliană pentru a monitoriza responsabili politici, disidenți, jurnaliști, universitari și militanți pentru drepturile omului, potrivit unor experți din cadrul Microsoft și Citizen Lab, citați joi de AFP, conform Agerpres.

Aceste “arme” puternice au fost utilizate împotriva a peste 100 de persoane din lumea întreagă, susține un responsabil de securitate de la Microsoft și Citizen Lab, o organizație cu sediul la Universitatea din Toronto.

Microsoft declară că și-a modificat sistemul de operare Windows pentru a remedia lacunele exploatate de grupul israelian.

Aceasta este o companie cu sediul la Tel Aviv, deosebit de discretă, care vinde exclusiv guvernelor spyware (categorie de software rău intenționat) ce pot infecta smartphone-uri, calculatoare și servicii de cloud computing (accesarea la cerere, de resurse hardware și software prin internet), potrivit Citizen Lab.

Numele său oficial este în prezent Saito Tech Ltd, dar este mai cunoscută sub numele de Candiru.

Cercetătorii de la Citizen Lab au găsit dovezi că software-ul de spionare a reușit să extragă informații din mai multe aplicații utilizate de victime, inclusiv Gmail, Skype, Telegram și Facebook.

Software-ul poate consulta, de asemenea, istoricul căutărilor persoanelor vizate pe Internet, precum și parolele lor și poate activa camera și microfonul aparatelor lor.

La rândul său, Microsoft subliniază că a identificat victime ale acestui soft în teritoriile palestiniene, în Israel, în Liban, Yemen, Spania, Regatul Unit, Turcia, Armenia și Singapore.

Potrivit gigantului IT, care a denumit spyware-ul „DevilsTongue”, acesta din urmă a reușit să se infiltreze pe site-uri populare precum Facebook, Twitter, Gmail și Yahoo pentru a colecta informații, a citi mesajele victimelor și a prelua fotografii.

Software-ul a reușit de asemenea să trimită mesaje în numele victimelor.

Compania americană a creat „protecții” pentru a-și proteja produsele de incursiunile acestui software dezvoltat de grupul israelian pe care îl numește Sourgum.

„Am prezentat aceste protecții comunității de securitate, astfel încât să putem contracara și atenua în mod colectiv această amenințare”, menționează Microsoft.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău