Microsoft dă în judecată Departamentul de Justiție al guvernului SUA

  • 15 Aprilie 2016 19:03
Microsoft dă în judecată Departamentul de Justiție al guvernului SUA

Gigantul Microsoft a depus o plângere în instanță împotriva Departamentului de Justiție al guvernului Statelor Unite, susținând că mandatele de percheziție secrete pentru consultarea e-mail-urilor unor persoane private contravin Constituției.

Inițiativa vine într-un moment de tensiune între companiile din domeniul digital și justiția americană privind accesul la datele private.

Microsoft a înaintat plângerea, argumentând că beneficiarii săi au dreptul să știe când guvernul obține un mandat pentru a le citi e-mail-urile, dar și că Microsoft are dreptul să îi informeze. Avocații grupului au mai spus în instanță că legea privind confidențialitatea comunicațiilor electronice permite tribunalelor să ordone Microsoft și altor furnizori de servicii de e-mail să nu dezvăluie că a fost pus în aplicare un mandat pentru obținerea de astfel de date. Justiția pornește de la principiul că este "legitim să se creadă" că informarea persoanelor vizate poate duce la eșecul anchetelor, notează France Presse. Însă, în plângerea sa, Microsoft susține că păstrarea secretului asupra acestui tip de mandat nu respectă nici libertatea de expresie, protejată de Constituția americană, nici măsurile de protecție împotriva perchezițiilor abuzive.

Tribunalele federale au emis în ultimele 18 luni aproape 2.600 de decizii care ordonau Microsoft să păstreze secretul în privința mandatelor și a altor decizii legale vizând date ale clienților săi, au explicat avocații. Ei au deplâns faptul că, pentru guvernul american, a devenit o obișnuință să dispună asemenea măsuri și că, în acest context, consideră firesc să ceară instanțelor să analizeze situația, informează Rador.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:5,14 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău