Micii antreprenori au protestat în fața Guvernului pentru că restricțiile sanitare le-au limitat activitățile. Revenirea la regimul online de învățământ i-a scos în stradă și pe unii părinți. „Noi nu ne-am revenit încă după prima etapă a pandemiei”

  • 05 Martie 2021 13:55
Micii antreprenori au protestat în fața Guvernului pentru că restricțiile sanitare le-au limitat activitățile. Revenirea la regimul online de învățământ i-a scos în stradă și pe unii părinți. „Noi nu ne-am revenit încă după prima etapă a pandemiei”

Restricțiile sanitare care le-au limitat activitățile i-au scos în stradă pe micii antreprenori. Ei au protestat astăzi în fața Guvernului și a Președinției, nemulțumiți că centrele comerciale în care muncesc sunt închise în zilele de sâmbătă și duminică. Nemulțumiți de restricții și de revenirea la regimul online a procesului educațional sunt și unii părinți, care au organizat și ei un protest în fața Guvernului.

Vrem să lucrăm! Luptați cu pandemia, nu cu locurile de muncă”

Mai mulți antreprenori și muncitori care au întreprinderi mici și mijlocii, amplasate în Mall-urile din oraș au protestat astăzi în centrul capitalei. Ei sunt nemulțumiți de închiderea centrelor comerciale în zilele de sâmbătă și duminică și spun că din acest motiv veniturile le-au scăzut cu peste 40 la sută, iar salariile angajaților s-au redus cu 25%.

Considerăm că este o discriminare totală prevederea să nu putem lucra sâmbăta și duminica, atâta timp cât altora li se permite. Ca întreprinderi noi suntem în prag de faliment, oamenii au salarii tot mai mici. E discriminare, ori ne închideți pe toți, ori ne lăsați să lucrăm”

Noi pierdem clienții, oamenii se duc în altă parte. Peste tot e aglomerație, la noi dacă vin 3-4 oameni e bine”

Noi nu ne-am revenit încă după prima etapă a pandemiei”

Agenții economici au protestat în fața Guvernului și apoi în fața Președinției. În fața protestatarilor a ieșit secretarul general al Aparatului Președintelui, Andrei Spînu, care le-a declarat manifestanților că vor discuta revendicările comercianților cu reprezentanții Executivului.

Vom analiza această solicitare și vom comunica Comisiei naționale de sănătate publică. Noi v-am auzit, am înțeles care este problema. Noi la președinție credem că protestul dumneavoastră este justificat.

Tot astăzi, câțiva părinți au cerut în fața Guvernului să fie redeschise școlile, spunând că sunt împotriva lecțiilor online.

Jumătate din elevii din clasa întâi citesc încă pe silabe. Cât despre copii mai mari, profesorii nu-i observă pe toți elevii care se conectează la ore, profesorii le pun absențe, copilul se plânge că nu înțelege. Acest an școlar a fost unul mimat, nu s-a învățat. Rezultatul lecțiilor online este la zero”, a spus unul dintre părinții prezent la protest.

Avem un sistem de învățământ compromis”, a mai spus una dintre organizatoarele protestului.

Reprezentanții Guvernului au ieșit în fața părinților și au specificat că nu s-a învățat doar online și spun că s-a decis să se treacă la învățământul de la distanță pentru că profesorii sunt vulnerabili, iar sistemul medical este în colaps. Secretarul de stat al Ministerul Educației, Natalia Grîu.

Oameni buni suntem în pandemie. Ministerul Educației s-a convocat și am înțeles că nu toți copii au acces la gadgeturi. Pentru a nu încălca drepturile acelor copii care nu au acces la educație, am decis să prelungim vacanța. Știți numărul de infectări pe care-l avem astăzi, trebuie să oferim un respiro. După vacanță vrem să revenim la lecții cu prezența fizică în școli”.

După o creștere semnificativă a îmbolnăvirilor în rândul elevilor și profesorilor, autoritățile au decis ca procesul educațional să se desfășoare de la distanță până pe 15 martie. Ulterior, autoritățile au decis să prelungească vacanța de primăvară a elevilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-1,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:2,57 m/s
Sat
7
Sun
7
Mon
8
Tue
8
Wed
7
Arhivă Radio Chișinău