Michel Barnier susține că un acord privind relațiile viitoare cu Londra trebuie convenit până la 31 octombrie

  • 26 August 2020 20:16
Michel Barnier susține că un acord privind relațiile viitoare cu Londra trebuie convenit până la 31 octombrie

Negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a reluat apelul său la convenirea până la finalul lunii octombrie a unui acord privind viitoarele relații dintre UE și Regatul Unit, după ce o nouă rundă de tratative desfășurată săptămâna trecută a înregistrat progrese nesemnificative, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

''Dacă vrem să ratificăm un nou tratat într-o manieră sigură înainte de finalul anului, atunci trebuie să avem un acord până în jurul datei de 31 octombrie'', a declarat Michel Barnier la o conferință a federației patronatului francez, desfășurată în apropiere de Paris.

Vineri, Barnier a anunțat că negocierile între Uniunea Europeană și Regatul Unit cu privire la viitoarea lor relație nu au avansat semnificativ în cursul rundei de discuții desfășurate pe parcursul săptămânii trecute.

De partea sa, Regatul Unit a acuzat Uniunea Europeană că face ''dificile în mod inutil'' negocierile privind relațiile post-Brexit. Într-un comunicat, șeful echipei de negociere britanice David Frost le-a reproșat Celor 27 că vor să îi impună Londrei o continuitate asupra ajutoarelor publice și pescuitului și că doresc un acord pe aceste subiecte înaintea altor puncte ale discuțiilor. ''Acest lucru face în mod inutil dificilă înregistrarea de progrese'', a denunțat Frost.

Negocierile între Bruxelles și Londra vor fi reluate la 7 septembrie. Ele vor continua până pe 2 octombrie, înaintea unui summit la care liderii statelor membre UE speră să valideze un acord cu Londra.

Principalele divergențe se referă la solicitarea Bruxellesului ca în schimbul unui acord de liber schimb fără cote și taxe vamale Regatul Unit să aplice în continuare unele dintre normele blocului comunitar pentru a evita o posibilă concurență neloială din partea britanicilor pe piața europeană, și dosarul pescuitului.

Bruxellesul dorește un acord extins care să includă norme ale UE privind concurența, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra ar vrea doar un acord clasic de comerț liber.

Premierul britanic Boris Johnson a respins posibilitatea unei prelungiri a perioadei de tranziție post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie, Regatul Unit continuând să aplice până atunci regulile UE. Dacă până la finalul acestei perioade nu se va încheia un acord, relațiile economice dintre UE și Regatul Unit vor fi supuse exclusiv regulilor Organizației Mondiale a Comerțului.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,09 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Arhivă Radio Chișinău