Michel Barnier | Regatul Unit ar putea face din nou cerere de aderare la UE ca „țară terță''

  • 06 Noiembrie 2018 13:40
Michel Barnier | Regatul Unit ar putea face din nou cerere de aderare la UE ca „țară terță''

Negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a afirmat că, dacă Regatul Unit se răzgândește în legătură cu Brexit-ul după ce a ieșit din blocul comunitar, atunci poate face din nou cerere de aderare la UE ''ca țară terță'', relatează marți Politico.eu.

Într-un discurs rostit luni la o conferință catolică în Bruxelles, Barnier a fost întrebat cum va răspunde UE dacă Regatul Unit decide să rămână în blocul comunitar, posibil ca urmare a unui al doilea referendum.

''Dacă Regatul Unit își modifică liniile roșii, atunci noi ne vom adapta imediat'', a declarat Barnier. Dar, a adăugat el, ''după Brexit, el va fi o țară terță, și ca o țară terță poate cere să adere la UE''.

Publicația notează că remarcile lui Barnier par să sugereze că orice revenire asupra Brexit-ului va avea loc doar după ce Regatul Unit a părăsit UE.

Comentariile lui Barnier survin după un sondaj neobișnuit de amplu, efectuat pe un eșantion de 20.000 de persoane din Regatul Unit de agenția Survation pentru canalul de televiziune Channel 4, care arată o reorientare a 6 % din intențiile de vot din tabăra Leave către tabăra Remain de la referendumul din 2016 și o diferență de 8 puncte procentuale în cadrul celui de-al doilea vot.

În discursul său, ce a durat aproape două ore, Barnier a avertizat că un Brexit fără un acord ar putea însemna ''un salt în întuneric'' pentru trei milioane de cetățeni ai UE care trăiesc în Regatul Unit și 1,5 milioane de britanici în Uniunea Europeană.

''Noi am dorit de la început un acord cu Regatul Unit, pentru a instaura certitudine acolo unde Brexit-ul a creat atâta incertitudine și deseori anxietate'', a afirmat el.

''Suntem aproape de finalul'' negocierilor privind un acord de retragere a regatului din UE, dar rămân de rezolvat ''subiecte dificile'', și anume problema privind frontiera dintre Republica Irlanda și provincia britanică Irlanda de Nord.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău