Michael Lerner, actor cu origini românești, nominalizat la Oscar și cunoscut din „Barton Fink", a murit la 81 de ani

  • 10 Aprilie 2023 18:45
Michael Lerner, actor cu origini românești, nominalizat la Oscar și cunoscut din „Barton Fink

Michael Lerner, un artist cu origini românești, cunoscut din filme precum "Elf", "Godzilla", "X-Men: Days of Future Past" și care a primit o nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării sale din comedia psihologică "Barton Fink" (1991), regizată de frații Joel și Ethan Coen, a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani, informează Agerpres.

Decesul său a fost confirmat de nepotul artistului, actorul Sam Lerner, care a jucat în serialul "The Goldbergs". Deocamdată nu sunt cunoscute circumstanțele în care a murit Michael Lerner.

Născut pe 22 iunie 1941 în Brooklyn, Michael Lerner a început să ia cursuri de actorie la American Conservatory Theater din San Francisco la sfârșitul anilor 1960. Acest actor american cu origini româno-evreiești, a interpretat roluri secundare în seriale precum "M*A*S*H", "The Rockford Files", "Starsky & Hutch", "Hill Street Blues". Printre rolurile sale notabile din cinematografie se remarcă cele din filme precum "The Candidate", "The Postman Always Rings Twice", "Eight Men Out" și "Harlem Nights".

După ce și-a construit o carieră solidă de actor în anii 1970 și 1980, Michael Lerner a dobândit un nivel ridicat de notorietate atunci când a fost nominalizat la Oscar în 1992 pentru rolul jucat în filmul fraților Coen "Barton Fink".

În acea peliculă, Michael Lerner l-a interpretat pe mogulul din industria cinematografică Jack Lipnick, șeful insistent al scenaristului Barton Fink, interpretat de John Turturro, iar rolul său a fost considerat un element principal ce a contribuit la tonul uneori tăios, alteori scandalos al filmului. Interpretarea lui este considerată o piatră de hotar de către fanii înfocați ai fraților Coen. Ulterior, Michael Lerner a colaborat din nou cu Joel și Ethan Coen la "A Serious Man" din 2009, o comedie existențialistă în care a avut însă un rol mic.

După nominalizarea primită la Oscar, Michael Lerner a devenit o figură familiară spectatorilor care mergeau la cinematograf în anii 1990, iar printre cele mai notabile filme ale sale se numără producții precum "Newsies", "Black Check", "No Escape" și "Celebrity". În filmul "Godzilla", regizat de Roland Emmerich în 1998, l-a interpretat pe infatuatul și complet depășitul de situație primar Ebert al orașului New York, o ironie flagrantă la adresa celebrului critic de film Roger Ebert.

După intrarea în noul secol, Michael Lerner a continuat să joace cu regularitate și s-a remarcat în pelicule precum comedia "Elf" (2003), filmul cu supereroi "X-Men: Days of Future Past" (2014) și comedia cu accente dramatice "Ashby" (2015). 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău