Transferurile de bani vor putea fi făcute pe numere de telefon, fără comisioane. BNM a lansat Sistemul de Plăți Instant MIA

  • 12 Martie 13:33
Transferurile de bani vor putea fi făcute pe numere de telefon, fără comisioane. BNM a lansat Sistemul de Plăți Instant MIA

Cetățenii, dar și companiile din Rep. Moldova, pot efectua, începând de astăzi, transferuri de bani la costuri reduse prin intermediul Sistemului de Plăți Instant MIA, lansat de către Banca Națională a Moldovei (BNM). Potrivit conducerii BNM, serviciul a fost lansat cu scopul îmbunătățirii mediului de afaceri, transparentizării tranzacțiilor și încurajării utilizării cât mai puțin a numerarului. Transferurile de până la 10 mii lei pe lună sunt efectuate fără comision, iar pentru cele care depășesc acest plafon, se vor achita 5 lei per tranzacție, transmite Radio Chișinău.

După aderarea la Spațiul unic de plăți în euro (SEPA), Rep. Moldova își modernizează sistemul bancar cu un nou serviciu rapid și flexibil. Astfel, orice transfer bancar de până la 10 mii de lei efectuat în Rep. Moldova se poate face cu zero lei per tranzacție, folosind aplicațiile bancare mobile și online banking și numărul de telefon asociat.

Acest mod de plată este o oportunitate de a crește și gradul de incluziune financiară, iar faptul  de a rula într-un sistem de numerar digital va fi și un stimulent pentru mediul de afaceri din Rep. Moldova, a declarat în deschiderea evenimentului, premierul Dorin Recean:

„Trebuie să ne mișcăm la timp, mai ales acolo unde avem un sector IT foarte dezvoltat. Am observat patru oameni care ar fi putut livra soluția această încă cu zece ani în urmă, dar eu mă bucur că această soluție există și este astăzi implementată. Ea ne va aduce costuri tranzacționale mai mici”, a spus Dorin Recean.

Sistemul de Plăți Instant MIA este implementat în peste 80 de țări și este obligatoriu în Uniunea Europeană, a declarat șefa BNM, Anca Dragu, stăruind asupra siguranței noului serviciu.

„Putem face transferuri, plăți între persoane fizice, între companii în timp record, în câteva secunde, la costuri foarte mici, chiar zero, și în totală siguranță. Mediul de afaceri va fi impulsionat. Aceasta este o dovadă a angajamentului pe care noi îl avem față de mediul economic din Rep. Moldova: de a sprijini businessul, de a sprijini antreprenorii, de a ușura munca fiecărei persoane”, a precizat Anca Dragu.

Sistemul de Plăți Instant MIA, dezvoltat de BNM, a fost lansat în premieră în Republica Moldova, în cadrul unui eveniment organizat în parteneriat cu Programul USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău