Mexicul dă asigurări că nu există nicio ingerință rusă „până în prezent” în procesul electoral

  • 26 Mai 2018 09:04
Mexicul dă asigurări că nu există nicio ingerință rusă „până în prezent” în procesul electoral

Președintele Institutului electoral național (INE) mexican, Lorenzo Cordoba, a dat asigurări că nu există "până în prezent" nicio ingerință rusă în procesul electoral de dinainte de alegerile prezidențiale de la 1 iulie, relatează sâmbătă AFP.

"Nu am văzut așa ceva până în prezent", a declarat Cordoba într-un interviu pentru AFP.

În februarie, fostul secretar de stat american Rex Tillerson a alertat asupra "amprentelor digitale" pe care Rusia le-a lăsat "în alegeri peste tot în lume" și i-a recomandat Mexicului să dea dovadă de "atenție".

Mai multe media mexicane au semnalat și ele o posibilă intruziune rusă, evocând în special un trafic neobișnuit provenind din Rusia pe site-ul INE unde se înscriu mexicanii din străinătate pentru a vota.

"Astăzi lista votanților din străinătate s-a închis și există 70 de mexicani care vor să voteze din Rusia", a precizat Cordoba joi pentru AFP.

"Suntem gata să înfruntăm orice interferență, indiferent dacă ea provine din Rusia sau din America de Nord", a adăugat el.

Măsurile de protecție ale site-ului Institutului electoral mexican "au fost întărite, dar până în prezent nu s-au produs mai multe atacuri decât de obicei".

Actualul favorit în sondaje, Andres Manuel Lopez Obrador, din partidul Morena (stânga), a fost acuzat cu regularitate de criticii săi că beneficiază de o susținere rusă.

Cel care se prezintă pentru a treia oară la alegerile prezidențiale a luat în derâdere aceste acuzații într-o înregistrare video postată în ianuarie, în care se numește singur "Andres Manuelovici".

La 1 iulie, mexicanii își vor alege noul președinte și vor vota pentru desemnarea a 500 de deputați și 128 de senatori, precum și a numeroși candidați locali.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău