Mexic: Peste 1.000 de migranți au încercat să intre în SUA după tragedia din Juarez

  • 30 Martie 2023 10:00
Mexic: Peste 1.000 de migranți au încercat să intre în SUA după tragedia din Juarez

„Peste 1.000 de migranți" au încercat să treacă granița dintre Mexic și SUA, a anunțat poliția de frontieră americană, precizând că aceștia vor fi expulzați, informează Agerpres.

Migranții au traversat pe jos frontiera între cele două țări, plecând din Ciudad Juarez (nordul Mexicului), unde 39 de migranți au murit în incendiul declanșat într-un centru de detenție în noaptea de luni spre marți, a constatat o echipă a agenției de presă franceză de partea mexicană.

Ei s-au predat apoi poliției de frontieră americane, care îi va "expulza", a anunțat Anthony Good, un responsabil al patrulelor de frontieră pentru El Paso, oraș aflat de cealaltă parte a Juarez în Texas, pe Twitter.

Consulatul SUA la Ciudad Juarez a dezmințit "zvonurile privind deschiderea frontierei după tragedia din Ciudad Juarez", care sunt "complet false".

"Frontiera este închisă pentru imigrația ilegală!", a declarat consulatul american pe Twitter într-un mesaj în spaniolă intitulat "Nu te lăsa abuzat".

Un zvon a circulat printre migranți potrivit căruia SUA erau gata să-i primească pe unii dintre ei din rațiuni umanitare, a constatat corespondenta AFP la Ciudad Juarez.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a evocat în mod vag "o asistență medicală aici, în SUA", pentru cei "răniți", după contacte cu "oficiali mexicani pe teren".

În Mexic, ministrul pentru securitate, Rosa Icela Rodriguez, a mulțumit autorităților SUA "care efectiv și-au oferit sprijinul". "Dar dacă acesta a fost acceptat în acest moment, nu este foarte clar pentru mine", a adăugat ea.

Rosa Icela Rodriguez a revizuit bilanțul incendiului care a izbucnit în noaptea de luni spre marți, de la 38 la 39 de morți.

De asemenea, ea a informat cu privire la 27 de răniți, dintre care șase sunt în stare "extrem de gravă".

Autoritățile mexicane au anunțat miercuri declanșarea unei anchete pentru "omucidere".

Opt presupuși responsabili au fost identificați, suspectați că nu au făcut nimic pentru a-i salva pe migranți, a subliniat Parchetul specializat în drepturile omului.

Migranții incendiaseră saltele pentru că nu doreau să fie expulzați, potrivit autorităților mexicane.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău