Meteorologii au prognozat un început de noiembrie cu temperaturi variabile

  • 30 Octombrie 2023 16:22
Meteorologii au prognozat un început de noiembrie cu temperaturi variabile

Ultima lună de toamnă va începe cu vreme confortabilă și temperaturi neobișnuit de generoase pentru această perioadă, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Meteorologii au prognozat pentru săptămâna curentă cer variabil, preponderent noros, și valori termice care vor atinge maxima de 25 de grade Celsius, cu excepția zilelor de miercuri și joi, când va fi mai rece și posibil, pe alocuri vor cădea ploi slabe.

Sinopticienii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat afirmă că noiembrie este ultima lună din an, când în medie pentru șirul multianual de observații se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului: aceasta constituie în teritoriu de la +2ºC în nord până la +5ºC în sudul țării. 

În calendarul popular, cea de-a 11-a lună a anului este numită Brumar. În calendarul lucrărilor agricole, în această perioadă sunt însămânțate toate grânele de toamnă și totul este gata pentru iernat. Noiembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și martie în fiecare an și ca februarie, cu excepția anilor bisecți. „Primele zile ale lui noiembrie sunt respectate cu sfințenie în calendarul popular. În prima săptămână, cunoscută de bătrâni ca ”Săptămâna Miriștei” se ară pământul și se pregătesc însămânțările de primăvară”, indică mai multe surse.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău