Meteorologii au prognozat un început de noiembrie cu temperaturi variabile

  • 31 Octombrie 2022 14:43
Meteorologii au prognozat un început de noiembrie cu temperaturi variabile

Ultima lună de toamnă va începe cu vreme variabilă și temperaturi caracteristice pentru această perioadă, care vor scădea în următoarele zile, transmite Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Meteorologii au prognozat pentru săptămâna curentă cer însorit și valori termice care vor atinge maxima de 20 de grade Celsius, însă de joi, 3 noiembrie, vremea se va răci, ajungând în weekend la maxima de 15 grade.

Sinopticienii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat afirmă că noiembrie este ultima lună din an, când în medie pentru șirul multianual de observații se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului: aceasta constituie în teritoriu de la +2ºC în nord până la +5ºC în sudul țării. Cel mai rece noiembrie din toată perioada de măsurări instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a înregistrat în anul 1993, anul 1993, când temperatura medie lunară a aerului a variat între -1,8ºC (Comrat, Cahul) și -3,3ºC (Briceni). Cea mai caldă lună noiembrie a fost în anul 2010, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +8,2ºС (Briceni) și +11,1ºС (Cahul).

În calendarul popular, cea de-a 11-a lună a anului este numită Brumar. În calendarul lucrărilor agricole, în această perioadă sunt însămânțate toate grânele de toamnă și totul este gata pentru iernat. Noiembrie începe în aceeași zi a săptămânii ca și martie în fiecare an și ca februarie, cu excepția anilor bisecți. Primele zile ale lui noiembrie sunt respectate cu sfințenie în calendarul popular. În prima săptămână, cunoscută de bătrâni ca ”Săptămâna Miriștei” se ară pământul și se pregătesc însămânțările de primăvară, indică mai multe surse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Wed
1
Thu
3
Fri
0
Sat
-0
Sun
-3
Arhivă Radio Chișinău