METEO | Vara începe în forță. Ce temperaturi anunță meteorologii pentru următoarele zile

  • 01 Iunie 13:12
METEO | Vara începe în forță. Ce temperaturi anunță meteorologii pentru următoarele zile

Vara debutează în forță, cu vreme destul de caldă pentru această perioadă, transmite Moldpres cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Potrivit meteorologilor, de luni, 3 iunie, cresc șansele pentru instabilitate atmosferică, respectiv, izolat se prevăd averse însoțite de descărcări electrice. Vântul va sufla din sectorul de sud slab la moderat. Temperaturile minime noaptea vor crește de la +12..+17°C sâmbătă și până la +14..+19°C pentru luni. Ziua, temperaturile maxime de weekend se vor situa între +27..+33°C.

În luna iunie, temperatura medie multianuală a aerului în Republica Moldova este cuprinsă între +17,8ºС la nord și +20,0ºС la sud. Dintre fenomenele meteorologice stihinice, cel mai mare pericol în luna iunie îl prezintă aversele puternice și căderile de grindină, care se semnalează anual. Ploi de lungă durată sunt posibile în medie o dată în 4 ani, vânturi puternice (cu viteza mai mare de 25 m/s) – în medie o dată în 3 ani. Este posibilă formarea vârtejurilor. Astfel, la 27 iunie 1980, izolat în raioanele Slobozia și Căușeni, s-a înregistrat un vârtej care a cauzat pagube considerabile economiei naționale.

Numit Cireșar în popor, iunie este prima lună de vară. Este vremea cireșelor, a zilelor călduroase și a nopților mai scurte, precum și a semănatului legumelor de toamnă – ridichi, gulii sau conopidă. Se spune că dacă în această lună vor fi ploi cu tunete și fulgere, atunci întreaga vară va fi ploioasă, iar recolta de grâu bogată; dacă vremea va fi uscată, e semn că vor fi mulți struguri. Tot în iunie, pe data de 21, are loc solstițiul de vară, când avem cea mai lungă zi din an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
32,74
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Sat
32
Sun
31
Mon
32
Tue
34
Wed
30
Arhivă Radio Chișinău