METEO | Codul galben de vreme rece se menține. Zeci de oameni, cu hipotermie sau traumatisme, în Chișinău

  • 28 Februarie 2018 14:57
METEO | Codul galben de vreme rece se menține. Zeci de oameni, cu hipotermie sau traumatisme, în Chișinău

Republica Moldova este în continuare sub cod galben de vreme geroasă. Meteorologii anunță că în noaptea de joi și vineri temperaturile nocturne vor coborî până la -20 și va ninge.

În ultimele 24 de ore, din cauza temperaturilor scăzute trei persoane au suferit hipotermii, iar în Capitală, 20 de persoane au suferit traumatisme din cauza ghețușului. Salvatorii și pompierii activează într-un regim sporit, iar mai mulți oameni ai străzii au ajuns la centrul de găzduire cu ajutorul polițiștilor.  

Peste 400 de salvatori și pompieri sunt pregătiți să acorde ajutor persoanelor aflate în situații de urgență, în contextul temperaturilor scăzute și ninsorilor, anunță ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu.

„Pe parcursul zilei de ieri, salvatorii și pompierii au intervenit în 13 situații pentru deblocarea și tractarea mijloacelor de transport din localitățile Vulcănești, Căușeni și Râșcani”, a precizat ea.

Potrivit Administrației de Stat a Drumurilor, circulația rutieră pe drumurile naționale se desfășoară în condiții de iarnă.

Gerul din aceste zile i-au adus pe mai mulți oameni ai străzi la Centrul de găzduire din Capitală. Aici ei au parte de hrană și un loc unde să doarmă. La centrul de găzduire acum sunt adăpostite 90 de persoane, unele au ajuns acolo în urma raziilor făcute de polițiști pe străzile Capitalei, a menționat psihologul Centrului Marcela Dița.

„Odată cu schimbarea vremii de afară avem și noi beneficiari mai mulți. Zilele aceste dorm câte 90–95 de persoane, unii pleacă, alții vin. Putem să adăpostim 150 de persoane. Beneficiarii vor primi servicii gratuite: alimentație, servicii de asanare, igienizare, servicii legate de reintegrare socială, consiliere psihologică, asistență medicală. Atragem acum atenția la alimentația lor și oferirea unei băuturi fierbinți”, spune Marcela Dița.

Meteorologii prognozează temperaturi mai scăzute în zilele următoare și ninsori slabe. În regiunea de nord, mercurul din termometre ar putea coborî până la -20 de grade Celsius.  

Vremea se va încălzi ușor spre sfârșitul acestei săptămâni, însă valori pozitive se vor înregistra în a doua săptămână a lunii martie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău