METEO | Cea mai rece lună ianuarie și cea mai caldă. Cum afectează iarna blândă culturile agricole

  • 07 Ianuarie 2020 12:22
METEO | Cea mai rece lună ianuarie și cea mai caldă. Cum afectează iarna blândă culturile agricole

Fără zăpadă în zilele când se sărbătorește Crăciunul pe stil vechi, arată prognozele meteorologilor. Totuși vremea se răcește considerabil pe timpul nopții, comparativ cu zilele trecute. Astfel, minimele termice vor fi de -8 grade Celsius în nord și -6 grade Celsius în sud.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat , în zilele de 7-8 ianuarie, în Republica Moldova sunt prognozate temperaturi situate între – 3grade în nord și +3 grade Celsius în regiunile sudice.

Pentru vineri, 9 ianuarie, meteorologii anunță precipitații slabe și temperaturi care vor ajunge ziua până la +4 grade în nord și +6 în sud.

Potrivit meteorologilor, luna ianuarie în Republica Moldova este cea mai rece lună a anului. Temperatura medie lunară a aerului pe teritoriu variază între -2,5ºC în sudul țării și -4,5ºC în nordul ei.

Cea mai rece lună ianuarie a fost în anul 1963 − temperatura medie lunară a aerului a oscilat între -10,5ºC (Cahul) și -15,3ºC (Soroca).

Cea mai caldă lună ianuarie s-a înregistrat în anul 2007 − temperatura medie lunară a aerului a constituit în teritoriu între +2,5ºC (Briceni) și +4,2ºC (Bravicea).

În anii cu iarnă blândă pentru culturile ce iernează sunt periculoase pentru culturile agricole. Cel mai periculos în această perioadă este vremea umedă și cețoasă, cu temperatură medie zilnică de +5ºC și mai ridicată.

În aceste cazuri are loc reluarea vegetației culturilor de toamnă și a celor pomicole, astfel este posibilă vătămarea ulterioară a lor în cazul scăderii bruște a temperaturii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău