Meta introduce distanțarea socială între avatarurile din metavers

  • 05 Februarie 2022 12:54
Meta introduce distanțarea socială între avatarurile din metavers

Grupul Meta, care deține Facebook, va introduce o distanță minimală între avatarurile din Horizon, rețeaua sa de socializare în realitate virtuală, după raportarea primelor cazuri de hărțuire în acest spațiu online, informează AFP, citat de AGERPRES.

Horizon Worlds și Horizon Venues permit utilizatorilor de căști Oculus să se reunească, să se joace împreună, să își creeze universuri proprii și să asiste la concerte, sub forma unor avataruri personalizate.

Noua funcție, denumită "Personal Boundary" ("Limită personală"), va împiedica avatarurile să se apropie la o distanță mai mică de un metru unele de celelalte, "pentru a crea mai mult spațiu personal pentru oameni și pentru a evita mai ușor interacțiunile nedorite", precizează un comunicat publicat vineri de Meta.

Grupul californian, care deține rețelele de socializare Facebook și Instagram, serviciile de mesagerie online WhatsApp și Messenger și brandul VR Oculus, și-a schimbat denumirea în Meta în toamna anului trecut pentru a semnala astfel orientarea sa către etapa de construire a unui "metavers", un univers paralel ce poate fi accesat în realitatea augmentată și în cea virtuală, considerat viitorul internetului.

Însă criticii acestui gigant din sectorul rețelelor de socializare se tem că anumite fenomene de masă observate în spațiul online, precum hărțuirea și dezinformarea, se vor înmulți și în aceste universuri ultra-imersive.

La sfârșitul anului trecut, o utilizatoare a serviciului Horizon Worlds a raportat că a fost victima unor atingeri nepotrivite, prin intermediul avatarului ei. Utilizatoarea nu își activase o opțiune ce permite blocarea celorlalți utilizatori, denumită "Safe Zone" ("Zonă Sigură").

Vivek Sharma, vicepreședintele Horizon, a spus că incidentul este "foarte regretabil", într-un interviu acordat pentru The Verge în decembrie, adăugând că dorește să facă în așa fel încât acea opțiune să devină "foarte ușor de observat" de către utilizatori.

"Am decis să activăm 'limita personală' din oficiu, tot timpul, pentru că noi credem că această măsură va contribui la instaurarea normelor de comportament - este important pentru un mediu relativ nou precum VR (realitate virtuală - n.r.)", precizează comunicatul publicat vineri de grupul Meta.

Meta menționează, de asemenea, că avatarurile nu vor simți în mod fizic acea barieră - nu există un feed-back tactil prin intermediul manetelor, adică o tehnologie care să reproducă senzațiile reale de atingere pe o interfață tactilă prin intermediul unui modul de vibrații.

Utilizatorii care vor să se atingă prin funcția "check" vor trebui de acum înainte "să întindă brațele" pentru a o activa. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău