Meșteri populari din R.Moldova și-au expus lucrările la un târg din România

  • 16 August 2017 13:45
Meșteri populari din R.Moldova și-au expus lucrările la un târg din România

Nouă reprezentanți ai artelor tradiționale din R.Moldova și-au expus lucrările la cea de-a XXXIV-a ediție a Tîrgului Creatorilor Populari din Transilvania, care a avut loc în perioada 11-15 august la Muzeul „Astra” din orașul Sibiu, România, informează MOLDPRES.

Printre aceștia au fost meșterii populari Victor Pelin, Natalia Cangea, Ecaterina Popescu, Anatolie Banari, Zaharia Triboi, Nicolae Bătrîncea, precum și Irina Damaschin de la Casa Cristea, formația folclorică "Romanița" din Chișinău și doinitoarea Felicia Bojii. Delegația moldovenească a fost condusă de directorul Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial (CNCPPCI), Diana Dicusarî.

Solicitată de MOLDPRES, directorul CNCPPCI, Diana Dicusarî, a menționat că meșterii populari din țara noastră participă mai mulți ani la rînd la acest eveniment în baza unui acord de colaborare cu Muzeul „Astra”. 

„Cunoscut și sub denumirea de ”Târgul de Sfânta Maria”, Târgul Creatorilor Populari din România a întrunit în acest an peste 120 de meșteri populari de diferite etnii și din diverse zone etnografice ale țării. Muzeul „Astra” este un muzeu în aer liber din Dumbrava Sibiului, care cuprinde un teritoriu de 136 de hectare. În fiecare an, meșterii noștri își expun lucrările într-un spațiu nou. Și de această dată, ei au avut parte de vânzări, lucrările lor fiind solicitate de vizitatori din mai multe țări. De un succes binemeritat s-a bucurat cîntăreața Felicia Bojii, deținătoare a Marelui Premiu al Festivalului „Doinei”, precum și formația folclorică „Romanița”, care a susținut două concerte”, a subliniat Diana Dicusarî.

Potrivit sursei citate, la acest târg participă doar meșterii artelor tradiționale, care practică: olăritul, cioplitul în lemn, țesutul, croșetatul, brodatul etc. Pe lângă târg, se desfășoară și un festival al obiceiurilor și tradițiilor naționale, în cadrul căruia formațiile folclorice își prezintă vatra prin cîntec și dans.

Tîrgul Creatorilor Populari din România reunește încă din 1983 meșteri populari de diferite etnii și din diverse zone etnografice. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău