Meseriile învățate după gratii, șansa deținuților de la Goian de a se încadra în câmpul muncii

  • 01 Noiembrie 2021 14:21
Meseriile învățate după gratii, șansa deținuților de la Goian de a se încadra în câmpul muncii

Tinerii și copiii care își ispășesc pedeapsa la Penitenciarul din Goian pot beneficia de cursuri de instruire profesională pentru a învăța o meserie, datorită unei inițiative a Fundației Regina Pacis. Ilie Zabica, directorul Fundației, spune că aceste cursuri se bucură de popularitate în rândul minorilor. Punctul forte al acestora o reprezintă calitatea înaltă a instruirii, adaptarea sălilor de curs pentru orele practice, dotarea cu inventar modern și materiale necesare. Procesul de instruire a minorilor și tinerilor deținuți este reflectat în filmul documentar „Educația după gratii”, transmite IPN.

Fundația Regina Pacis a lansat în penitenciarul pentru minori cursuri de frizer, bucătar, cizmar, operator IT, tencuitor, electromontor etc. Cursurile durează 3-4 luni. Certificatele de absolvire sunt emise de școlile profesionale, fiind  acreditate de Ministerul Educației, și nicăieri nu este specificat că instruirea s-a făcut în cadrul penitenciarului. Astfel, se încearcă mărirea șanselor de angajare a acestor tineri în câmpul muncii după ce ies la libertate. „Fiecare dintre noi merită o a doua șansă, în special acești copii, care au comis crimele în copilărie și mulți dintre ei au comis aceste crime pentru că nu au beneficiat de dragostea părinților, nu au avut educație, mulți copii au crescut în stradă, alții au fost abuzați în familie”, a adăugat Ilie Zabica.

Directorul Fundației relatează că cea mai mare provocare în organizarea cursurilor au fost prejudecățile și stereotipurile. Mulți ziceau că nu se va reuși, deoarece au fost mai multe tentative și cursurile nu au avut succes. Până l-a urmă, s-a constatat că succesul cursurilor depinde de calitatea acestora, astfel încât, spre final, copilul să posede toate cunoștințele necesare pentru a se încadra în câmpul muncii. În opinia lui Ilie Zabica, astfel de cursuri trebuie să fie în toate instituțiile penitenciare din țară, care trebuie privite ca instituții de reeducare și nicidecum de pedeapsă. Fundația Regina Pacis va depune în continuare eforturi pentru a replica această experiență la nivel național.

Liubovi Jignea-Suveica, șefa Penitenciarului nr.10 din Goian, susține că aceste cursuri sunt populare, a văzut dorința tinerilor de a deprinde o profesie. Ei au înțeles că, doar folosindu-și timpul util, prin a învăța ceva nou, la libertate o să-și găsească repede un loc de muncă. O parte din cei care au făcut cursuri de bucătar sunt angajați la cantina penitenciarului, astfel având posibilitatea să-și perfecționeze deprinderile. În opinia șefei Penitenciarului din Goian, ar fi bine să existe o continuitate a acestei inițiative, ar fi bine ca statul să-și îndrepte atenția spre această categorie de cetățeni, care trebuie ajutați să se încadreze social după detenție. Să-și câștige existența muncind, nu prin fraudă.

Valentina Gușan este profesoară în cadrul Cursului de formare profesională „Tencuitor”. Ea spune că prima dată când a interacționat cu copiii din penitenciar, parcă avea un soi de frică, apoi a găsit „cheița la fiecare elev” și următoarea dată a venit foarte liber în fața lor. Copiii o așteaptă și sunt interesați de fiecare dată ce alte activități vor mai face, iar familia o susține în activitatea sa. Iar Nina Tofan, profesoară în cadrul Cursului de formare profesională „Bucătar”, își învață elevii să depună mult suflet și dragoste pentru ca bucatele să iasă gustoase. Aurelia Țopa, profesoară a Cursului de formare profesională „Frizer”, spune că a venit în fața elevilor cu anumite reguli, poziții organizatorice, copiii nu le cunoșteau inițial și se opuneau, dar treptat ei au început să aibă respect față de cursuri. Ea spune că a observat că o parte din tinerii din penitenciar au un profund respect față de profesori, poate chiar mai mare decât elevii de la libertate.

Cornel, unul dintre tinerii din penitenciar, a decis să frecventeze cursurile de bucătar pentru a învăța să gătească zi de zi, dar și în eventualitatea obținerii unui loc de muncă când își va ispăși pedeapsa. Un alt tânăr. Tudor, face concomitent două cursuri, de bucătar și tencuitor, fiind sigur că abilitățile îi vor prinde bine atunci când își va întemeia familia la care visează. Iar Andrei, după ce iese la libertate, vrea să se înscrie la o școală serală ca să-și termine studiile, deoarece a învățat doar zece clase până să ajungă în detenție.

Vladislava Chiriac, ofițer principal și specialist psiholog la Penitenciarul din Goian, spune că factorul social influențează mult asupra integrării ulterioare a persoanelor care s-au aflat în detenție. Cursurile de instruire profesională sunt pentru acești tineri o nouă oportunitate de resocializare. Șansele de a se încadra în muncă când vor ieși la libertate sunt foarte mari, doar să-și dorească acest lucru.

Filmul documentar „Educația după gratii” a fost produs la inițiativa Fundației Regina Pacis și pune în lumină procesul de instruire a minorilor deținuți în Penitenciarul din Goian, activitate realizată în cadrul proiectului „Extinderea cursurilor de pregătire profesională pentru minorii din Goian”, implementat cu suportul financiar al Asociației Renovabis din Germania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău