Meserii neobișnuite, cum ar fi „marinar pe uscat” sau „frecător de vopsele”, înregistrate oficial în R.Moldova

  • 28 Iunie 2018 12:29
Meserii neobișnuite, cum ar fi „marinar pe uscat” sau „frecător de vopsele”, înregistrate oficial în R.Moldova

Clasificatorul ocupațiilor este documentul oficial care stabilește denumirile exacte ale profesiilor și meseriilor practicate în Republica Moldova. Pe lângă profesiile tradiționale, cum ar fi ingineri, medici sau actori, în Clasificator se regăsesc și unele care la prima vedere par a fi, cel puțin inedite, pentru cetățeanul de rând. 

Astfel, pe lângă meseria de ”vopsitor”, Clasificatorul o include și pe cea de „frecător de vopsele”. În același document poate fi găsită și meseria de „împletitor din panglică  împletită”. Nu este însă foarte clar ce prevede exact această meserie.

Și meseria de „ghicitoare” este inclusă în Clasificatorul ocupațiilor din Republica Moldova, împreună cu cea de „parașutist încercător”. O altă meserie sau proferie mai puțin obișnuită, care de asemenea figurează în Clasificator, este cea de „marinar pe uscat”. Nu se știe știe  exact ce înseamnă acest termen și care ar putea fi fișa postului unui ”marinar pe uscat”. Același document prevede meseria de „gospodar”, nu însă și pe cea de gospodină.

Clasificatorul ocupațiilor include și termenii de „scormonitor combustibil”, precum și pe cel de ”frânar”. Dacă cel de al doilea este, potrivit Dicționarului Explicativ al Limbii Române, muncitorul la căile ferate însărcinat cu manevrarea frânei de mână, primul rămâne o necunoscută.

Pe lângă meseriile respective, în Clasificator mai sunt incluși și termeni care nu se regăsesc în dicționarele limbii română, cum ar fi cel de „mulajist”, prin care, e de presupus, că se are în vedere persoana care face mulaje.

Clasificatorul ocupațiilor în Republica Moldova a fost aprobat prin ordinul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei din 3 martie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău