Mesajul talibanilor la marcarea a 42 de ani de la invazia sovietica din Afganistan: Nu vom mai accepta niciun invadator

  • 28 Decembrie 2021 12:40
Mesajul talibanilor la marcarea a 42 de ani de la invazia sovietica din Afganistan: Nu vom mai accepta niciun invadator

Guvernul taliban a profitat de marcarea, luni, a 42 de ani de la invazia sovietică din Afganistan pentru a avertiza că nu va accepta niciun invadator pe teritoriul său și nici ca alte țări să se amestece în problemele sale interne, transmite EFE, preluată de Agerpres.

Într-un comunicat de presă, talibanii au insistat că Afganistanul este o națiune liberă, după sosirea lor la putere, în august.
 
"În urmă cu 42 de ani, sovieticii au invadat Afganistanul. Luptătorii afgani i-au făcut să dea înapoi după 10 ani de jihad și luptă dură. Emiratul Islamic al Afganistanului (așa cum se prezintă guvernul interimar taliban), în numele poporului afgan, condamnă invazia sovietică și mulțumește jihadului mujahedinilor afgani pentru libertatea sa", a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului taliban, Bilal Karimi.
 
Talibanii au condamnat invazia sovietică și au atras atenția că se vor opune ca alte țări să se amestece în politicile sale și în problemele interne ale țării.

Ei au pledat în favoarea stabilirii de relații cu restul lumii, cu toate că cel puțin până acum nu au obținut mult dorita recunoaștere din partea comunității internaționale după înlăturarea guvernului anterior.

Ziua invaziei sovietice era, până la venirea la putere a talibanilor, la 15 august, o dată marcată în calendarul afgan.

Până atunci, manifestările aveau loc la palatul prezidențial și în alte locuri importante din țară, iar la eveniment participau lideri mujahedini și diverși funcționari guvernamentali de rang înalt.

Totuși, de această dată, talibanii au trecut în plan secund festivitățile din acest an, fără a le oferi importanță dincolo de un simplu comunicat de presă și de un eveniment fără pretenții organizat în provincia Logar, din estul țării.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău