Mesajul șefului diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, cu ocazie Zilei Limbii Române:

  • 31 August 2023 09:06
Mesajul șefului diplomației R. Moldova, Nicu Popescu, cu ocazie Zilei Limbii Române:

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii naționale Ziua Limbii Române. În mesajul său, șeful diplomației a menționat că Limba română trebuie îngrijită și promovată, ca parte a identității poporului nostru.

„Sărbătorim astăzi unul dintre cele mai de preț daruri moștenite de la înaintași, frumoasa noastră Limbă Română! La Mulți Ani cu ocazia Zilei Limbii Române, o zi în care ne aducem aminte și sărbătorim bogăția și profunzimea acestei limbi minunate.

Limbă Română reprezintă mai mult decât cuvinte și fraze - este oglinda istoriei noastre, a culturii noastre și a identității noastre. Ea ne conectează cu strămoșii noștri și cu toți cei care au contribuit la evoluția ei, de-a lungul timpului. 

Astăzi, să ne bucurăm de bogăția limbii noastre prin citire, scriere, conversații și poezii. Fie ca această zi să ne amintească de puterea pe care o are cuvântul de a uni oameni și de a transmite emoții profunde! 

Să avem grijă de Limba Română, să o îngrijim și să o promovăm, pentru că ea este parte din noi, parte din identitatea noastră. La mulți ani, Limba Română!”, a transmis Nicu Popescu. 

Astăzi, 31 august, în Republica Moldova este marcată Ziua Limbii Române. Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 și este strâns legată de procesele de renaștere națională de la sfârșitul anilor ”80 ai secolului trecut.

Limba română a fost consfințită ca limbă oficială în Declarația de Independență, votată de Parlament la 27 august 1991, însă în Constituția adoptată în 1994 de Parlamentul dominat de agrarieni figura sintagma „limba moldovenească”. 

Abia în martie anul curent, Legislativul de la Chișinău a votat o lege de implementare a considerentelor Curții Constituționale care în 2013 a decis că denumirea corectă este cea de limba română, deoarece textul Declarației de Independență prevalează asupra Constituției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău