Mesajul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în contextul Zilei Mondiale a Mediului

  • 08 Iunie 2023 12:10
Mesajul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, în contextul Zilei Mondiale a Mediului

Ziua Mondială a Mediului este aniversată în fiecare an pe 5 iunie. Ea a fost instituită în 1972 de Adunarea Generală a Națiunilor Unite la Conferința de la Stockholm în domeniul mediului și reprezintă elementul cel mai important al „Programului pentru Mediu” al Națiunilor Unite, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Prin marcarea acesteia, ONU promovează preocuparea oamenilor pentru protejarea mediului înconjurător și, în același timp, sensibilizarea factorilor de decizie politică să acționeze împreună pentru a proteja resursele naturale și pentru a îmbunătăți calitatea mediului.

Desfășurată anual sub coordonarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, din 1973, Ziua mondială a mediului a devenit cea mai mare platformă globală pentru promovarea protecției mediului și luptei împotriva schimbărilor climatice.

Republica Moldova, devenind tară candidată la UE, dar și declarându-se țară cu neutralitate carbonică până în 2050, are obligațiuni stricte în domeniul mediului, care vin să contribuie la îmbunătățirea calității apelor, aerului, solului, gestionării deșeurilor și protecției biodiversității. Am început să adoptăm legi noi în domeniul mediului, armonizate la legislația Uniunii Europene, și trebuie să ne asigurăm că acestea sunt implementate și produc schimbări, resimțite de cetățenii noștri, prin ape și aer curate, soluri reabilitate, deșeuri reciclate și păduri plantate și protejate. Uniunea Europeană ne susține în acest parcurs prin asistența tehnică și financiară plenară, unul din aceste exemple fiind Programul LIFE al Uniunii Europene, pe care l-a adus în Republica Moldova Comisarul UE pe Mediu, Oceane și Pescuit, dl Virginijus Sinkevicius și care este iarăși alături de noi cu un mesaj de felicitare de Ziua Mondială a Mediului și de încurajare a implementării reformelor în domeniul mediului și schimbărilor climatice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău