MESAJUL președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul crizei din Iran

  • 07 Ianuarie 20:55
MESAJUL președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul crizei din Iran

„Europa are o responsabilitate specială” să facă loc diplomației în detensionarea crizei din Orientul Mijlociu, după uciderea de către Statele Unite ale Americii (SUA) a generalului iranian Qassem Soleimani, transmite președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un comunicat. 

„După evoluțiile recente din Irak, acum este important să oprim ciclul violenței, astfel încât o nouă acțiune să nu dea naștere la următoarea, iar în schimb, să fie făcut loc pentru diplomație”, iar aici „Europa are o responsabilitate specială”, a declarat șefa Executivului european, care a precizat că „pe măsură ce tensiunile cresc, Europa vorbește cu toți cei implicați”. 

Potrivit unor surse diplomatice, miniștrii de externe ai statelor membre ale Uniunii Europene se vor reuni vineri la Bruxelles pentru a discuta despre criza din Orientul Mijlociu la propunerea șefului diplomației germane, Heiko Maas. Acesta i-a propus Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, să convoace o astfel de întrevedere pentru a stabili o abordare comună.

Ursula von der Leyen confirmă existența pe agendă a acestei întâlniri în comunicatul transmis astăzi:

„În acest context, Înaltul Reprezentant va convoca miniștrii de externe la o ședință specială a Consiliului pentru a activa toate canalele diplomatice”. 

De asemenea, șefa Comisiei Europene a mai transmis „profunda îngrijorare” a Uniunii Europene cu privire la anunțul Iranului referitor la ridicarea tuturor plafoanelor privind îmbogățirea uraniului. 

Iranul a decis duminică că nu va mai respecta niciuna dintre restricțiile impuse de acordul nuclear JCPOA din 2015 încheiat cu marile puteri și din care Statele Unite s-au retras în 2018 în urma unei decizii a președintelui american Donald Trump care a acuzat regimul de la Teheran că nu respectă înțelegerea.

Totuși,  cooperarea cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) va fi în schimb menținută, iar Iranul ar putea reveni la respectarea angajamentelor asumate în cadrul acordului nuclear dacă SUA vor ridica sancțiunile împotriva Teheranului.

„Acest anunț vine într-o perioadă de tensiuni severe în regiune. Din perspectiva europeană, este important ca Iranul să revină la acordul nuclear. Trebuie să convingem Iranul că este, de asemenea, în interesul său să o facă”, a spus von der Leyen. 

Nu în ultimul rând, președintele Comisiei Europene a reiterat apelul la reținere din partea tuturor părților implicate în conflict, astfel încât Irakul, unde a fost ucis generalul iranian, să nu fie afectat, fiind un stat aflat în reconstrucție după războiul antiterorism. 

„După devastarea provocată de Da’esh, Irakul se dezvoltă bine, iar poporul său merită să continue progresele către reconstrucție și o stabilitate mai mare. Irakul merită să rămână pe calea echilibrului și a reconcilierii. Apelăm la toate părțile să arate reținere”, a punctat aceasta. 

Potrivit Ursulei von der Leyen, miercuri dimineață, va convoca o ședință specială a Colegiului de Comisari, unde Înaltul Reprezentant / Vicepreședinte Borrell și alți comisari vor prezenta informații despre mobilizarea diferiților actori interesați de evoluțiile din Irak și nu numai. Această întâlnire de miercuri va servi, de asemenea, ca o platformă de coordonare a acțiunilor care trebuie întreprinse de comisari împreună cu partenerii lor în regiune în funcție de portofoliile lor.

Pentagonul a confirmat că Donald Trump a dat ordinul ca generalul iranian să fie ucis cu scopul descurajării unor planuri viitoare de atac iraniene.

Qassem Soleimani se afla în apropiere de aeroportul internațional din Bagdad, când convoiul său a fost lovit de rachete.

La 31 decembrie, Donald Trump amenințase că Iranul va plăti pentru atacarea ambasadei americane din Bagdad de către protestatari irakieni pro-Teheran.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
15
Ploaie ușoară
Umiditate:67 %
Vint:2,6 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 27 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4073 0.0829
USD 17.7179 -0.0093
RON 4.0066 0.0152
UAH 0.6577 -0.0018
RUB 0.2497 0.0019
Arhivă Radio Chișinău