Mesajul Maiei Sandu către ambasadorii R. Moldova în străinătate: După deblocarea relațiilor cu România și Ucraina, este necesară și o resetare a relațiilor cu UE, care au fost afectate în timpul guvernărilor din ultimii ani

  • 15 Ianuarie 2021 10:55
Mesajul Maiei Sandu către ambasadorii R. Moldova în străinătate: După deblocarea relațiilor cu România și Ucraina, este necesară și o resetare a relațiilor cu UE, care au fost afectate în timpul guvernărilor din ultimii ani

Republica Moldova a reușit în ultimul timp să deblocheze relațiile cu vecinii săi - România și Ucraina, iar una din prioritățile următoare ar trebui să fie resetarea relațiilor cu Uniunea Europeană, a declarat președinta Maia Sandu într-un discurs susținut on-line în fața corpului diplomatic și angajaților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Maia Sandu a făcut referire la întrevederile pe care le-a avut la începutul mandatului său cu președinții României și Ucrainei, subliniind importanța construirii unui „cerc de încredere” între cele trei state, care le-ar aduce beneficii tuturor.

Totodată, ea punctat că este necesară și o resetare a relațiilor cu UE, după ce au fost afectate în timpul guvernărilor din ultimii ani.

În privința relațiilor cu Rusia, șeful statului a spus că acestea trebuie să se bazeze pe dialog și respect reciproc. Maia Sandu a făcut referire inclusiv la necesitatea evacuării trupelor și munițiilor militare staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

În discursul său, Maia Sandu a menționat importanța unei mai bune coordonări dintre politica internă și cea externă. „Prioritatea mea cheie ca președinte, dar și mandatul oferit explicit de cetățeni, este să facem ordine în țară, la noi acasă pentru care va fi necesară o sincronizare maximă între politică internă și cea externă”, a declarat ea.

Totodată, Maia Sandu a criticat unele acțiuni și declarații ale reprezentanților fostelor guvernări, inclusiv ale predecesorului său, care au afectat imaginea Republicii Moldova peste hotare și au dus la izolarea internațională a statului.

De asemenea, ea a făcut referire și la „acțiuni rușinoase” ale unor diplomați, făcând aluzie la recentul scandal legat de posibila implicare a fostului ambasador în Rusia, Andrei Neguța, în contrabanda cu anabolizante.

Maia Sandu desfășoară întrevederea on-line cu reprezentanții corpului diplomatic din sediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, avându-l alături pe ministrul Aureliu Ciocoi, care îndeplinește și funcția de prim-ministru interimar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău