Mesajul lui Igor Dodon cu ocazia celor 10 ani de la manifestațiile din 7 aprilie 2009: „Lovitură de stat” și „nu trebuie să se repete”

  • 07 Aprilie 2019 13:12
Mesajul lui Igor Dodon cu ocazia celor 10 ani de la manifestațiile din 7 aprilie 2009: „Lovitură de stat” și „nu trebuie să se repete”

Președintele Igor Dodon califică evenimentele din 7 aprilie 2009 drept ”tentativă de lovitură de stat” și afirmă că ”un alt 7 aprilie, rușinos și fără sens, nu trebuie să se mai repete”, potrivit unui mesaj postat, duminică, pe pagina sa de Facebook.

”Îi întreb pe concetățenii noștri, pe tineri, pe toți cei care sincer au ieșit în stradă, au protestat în speranța că lucrurile se vor schimba spre bine și au adus dreapta la guvernare: Sunteți mulțumiți de rezultat? S-a transformat Moldova într-un loc de trai mai bun? Vă place că după 2009 s-a furat miliardul din sistemul bancar, că oamenii sunt cuprinși de deznădejde, că au plecat sute de mii de moldoveni, că satele sunt depopulate și distruse, că s-a înrădăcinat și mai tare corupția, că aveți o clasă politică de care vă e rușine, care s-a compromis într-un hal fără de hal, iar idealurile voastre au fost călcate în picioare de politicienii care v-au folosit atunci și au venit la guvernare? /…/ După zece ani de la 7 aprilie, e timpul să întoarcem o nouă pagină politică în istoria Republicii Moldova”, se spune în mesajul lui Igor Dodon.

Directorul adjunct al Seviciului de Informatii si Securitate, Valentin Dediu, declara în 2011, la doi ani de la evenimentele din aprilie 2009, că SIS presupune că prin aceste violențe s-a încercat deturnarea nemulțumirilor față de puterea comunistă de atunci și compromiterea opoziției si a "elementelor proromânesti și prooccidentale".

Potrivit lui Valentin Dediu, "printre manifestanți au fost infiltrați provocatori care purtau simbolică românească", iar în arhivele SIS lipsesc materiale importante ce tiin de 7 aprilie 2009 și de zilele premergătoare.

Tot în 2011, procurorul general de atunci, Valeriu Zubco, afirma că la începutul luii septembrie 2009, imediat după plecarea comuniștilor de la putere și constituirea unui nou cabinet de miniștri, 12 cutii cu documente ar fi fost preluate de la Guvern de către trei ofiteri ai SIS și arse.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău