Mesajul lui Gorbaciov la 25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste

  • 20 Noiembrie 2014 18:27
Mesajul lui Gorbaciov la 25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a sugerat, joi, într-un mesaj transmis conferinței internaționale '25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte', o revenire la doctrinele de bază ale noii gândiri oferite lumii acum mai bine de douăzeci și cinci de ani.Potrivit Agerpres, Gorbaciov…

Fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a sugerat, joi, într-un mesaj transmis conferinței internaționale '25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte', o revenire la doctrinele de bază ale noii gândiri oferite lumii acum mai bine de douăzeci și cinci de ani.

Potrivit Agerpres, Gorbaciov s-a referit la conflictul din Ucraina, apreciind că această criză provoacă 'o serioasă și periculoasă deteriorare a relațiilor dintre Rusia și Vest'.

'Deja auzim discuții despre un nou Război Rece. Această situație cere o viziune clară și echilibrată a evoluțiilor și cooperării dintre toate forțele politice principale din lume. Eu aș sugera să revenim la doctrinele de bază ale noii gândiri oferite lumii acum mai bine de douăzeci și cinci de ani. Ar trebui să pornim un dialog pornit de la înțelegerea că avem un viitor comun, iar că reconstruirea încrederii ar fi o sarcină dificilă, dar necesară. De multe secole, europenii și-au dovedit capacitatea de a trece peste momentele de criză și de a progresa către noi nivele, am demonstrat-o și acum douăzeci și cinci de ani, când istoria și-a accelerat progresul. A fost un test important al maturității și înțelepciunii popoarelor și liderilor europeni', a arătat Mihail Gorbaciov, în mesajul prezentat participanților la conferința de la București, organizată de Fundația Română pentru Democrație, fondată de fostul președinte al României, Emil Constantinescu.

Prin vocea consilierului său, prof. dr. Alexander Likhotal, președintele Green Cross International Geneva, Mihail Gorbaciov a apreciat că evenimentele de acum 25 de ani 'au deschis oportunități fără de precedent pentru Europa, au oferit posibilitatea creării unei noi Europe' și a amintit că, în 1990, liderii statelor europene, ai Statelor Unite și Canadei au semnat un document intitulat tocmai în acest sens: O cartă pentru o nouă Europă.

'În același timp, trebuie să recunoaștem că nu am reușit să folosim la maxim potențial oportunitățile ce ni s-au oferit. Europa încă nu și-a abordat problemele-cheie: construirea unei fundații trainice pentru pace, crearea unei noi arhitecturi de securitate ce să acopere întregul continent. În schimb, am văzut expansiunea NATO către est, promisiuni, făgăduite la finalul Războiului Rece, uitate, Carta de la Paris nici nu a mai fost menționată, toate acestea creând obstacole pentru crearea unei Europe unite, linii noi de diviziune luându-le locul celor vechi, Europa văzând războaie și sânge vărsat', a arătat Gorbaciov, care a precizat, încă de la începutul mesajului său, că 'din păcate' sănătatea nu îi permite să se alăture participanților 'acestui important și oportun forum'.

În sesiunea inaugurală, de joi, a conferinței internaționale '25 de ani de la prăbușirea dictaturilor comuniste în Europa de Est: privind în urmă, privind înainte', care are loc la Palatul Parlamentului din București și la care participă foști șefi de stat din Europa Centrală și de Est, a fost prezentat, de asemenea, mesajul fostului suveran al României, Mihai I, și au rostit discursuri, printre alții, foștii președinți ai României - Emil Constantinescu, Poloniei - Lech Walesa, Parlamentului European - Hans Gert Pottering, Republicii Moldova - Petru Lucinschi, Albaniei - Sali Berisha, Serbiei -Boris Tadic, precum și cel al Ucrainei, Viktor Iușcenko.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău