Mesajul de An Nou al lui Zelenski: La începutul anului 2023 am depășit, fără exagerare, cea mai dificilă iarnă din istorie

  • 01 Ianuarie 13:10
Mesajul de An Nou al lui Zelenski: La începutul anului 2023 am depășit, fără exagerare, cea mai dificilă iarnă din istorie

Președintele Volodimir Zelenski a declarat, în discursul său de Anul Nou, că Ucraina a devenit mai puternică în depășirea dificultăților serioase, în contextul în care războiul împotriva Rusiei se îndreaptă spre al doilea an, relatează News.ro, care citează Reuters.

Dar mesajul video de 20 de minute al lui Zelenski, transmis din biroul său de la Kiev, nu a făcut aproape nicio referire directă la situația de pe linia frontului de 1.000 de kilometri sau la succesul limitat al contraofensivei lansate în iunie, scrie G4Media.

El nu s-a referit nici la dificultățile politice și diplomatice în asigurarea continuării ajutorului militar și de altă natură, atât din partea Congresului SUA, cât și a Uniunii Europene.

Zelenski a declarat că războiul i-a învățat pe ucraineni să reziste atacurilor rusești și să se adapteze la greutăți, inclusiv la pene de curent, la funcționarea industriei și la amenințări privind transportul maritim al exporturilor sale.

„Rezultatul major al anului, principala sa reușită: Ucraina a devenit mai puternică. Ucrainenii au devenit mai puternici”, a declarat Zelenski în discursul intercalat cu imagini cu orașe atacate și întâlniri cu liderii aliaților occidentali ai Ucrainei.

„La începutul anului 2023 am depășit, fără exagerare, cea mai dificilă iarnă din istorie. Am demonstrat că ucrainenii sunt mai rezistenți decât frigul și întunericul. Mai puternici decât întreruperile de curent și amenințările cu pene de curent. Ucrainenii sunt mai puternici decât orice blocaje și veto-uri, neîncredere sau scepticism”, a spus el.

Zelenski a subliniat succesele ucrainenilor în ceea ce privește oprirea și atacarea marinei rusești în Marea Neagră, confirmate „de marile lor nave de debarcare, înarmate cu rachete și corvete de patrulare care se află pe fundul mării”.

Ucrainenii au fost „mai puternici decât orice intrigi”, a spus el, punând laolaltă grupuri de țări occidentale pentru îmbunătățirea apărării aeriene ucrainene și angajându-se să furnizeze avioane de luptă F-16.

„Cu siguranță le vom vedea pe cerul nostru”, a spus el despre avioanele F-16, repetând în același timp promisiunea de a stimula producția internă de arme și de a produce cel puțin 1 milion de drone în următorul an.

Și, într-o referire la chestiunile legate de asigurarea unui număr suficient de trupe pentru armata ucraineană, el i-a îndemnat pe cei care „încă ezită să facă o alegere îndrăzneață anul viitor, să își apere propria țară, să lucreze pentru ea, să o ajute”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău